sluiten
Home
Een verbouwing financieren met een hypotheek of persoonlijke lening?

Een verbouwing financieren met een hypotheek of persoonlijke lening?

Je hebt het naar je zin in je huidige woning. Toch zijn er wel een aantal zaken die je wil aanpakken om het wooncomfort te vergroten. Zo’n verbouwing kan soms aardig in de kosten lopen. Je kunt een verbouwing betalen met spaargeld. Maar je kunt het ook financieren door je hypotheek te verhogen of een persoonlijk lening af te sluiten. Wij vertellen je meer over deze twee mogelijkheden.

Verbouwing financieren met een hypotheek

Als je bijvoorbeeld overwaarde op je woning hebt, dan kun je hiermee een verbouwing financieren. De overwaarde moet je vrij maken door je bestaande hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten. Je mag tot 100% marktwaarde financieren. Als de marktwaarde ná verbouwing stijgt (aan de hand van een taxatie op basis van tekeningen bijvoorbeeld en bouwspecificaties) hoef je niet per se overwaarde te hebben.

Verhogen hypotheek
Heb je toen je je woning kocht, een hoger hypotheekbedrag laten opnemen in de hypotheekakte dan het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend? Dan kun je je hypotheek verhogen zonder dat je naar de notaris moet. Je bespaart hierdoor op de notariskosten. Belangrijk is wel dat je binnen het bedrag blijft dat staat vermeld op de hypotheekakte. En uiteraard toetst de geldverstrekker wel eerst of je de hypotheek kunt betalen.

Tweede hypotheek
Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. Een geldverstrekker toetst op basis van je financiële mogelijkheden of dit mogelijk is. Als je een tweede hypotheek afsluit voor een verbouwing, dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit.
Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet je wel naar de notaris.

Kenmerken financiering hypotheek:

  • Lagere rente dan bij een persoonlijk krediet

  • Hypotheekrente is in veel gevallen aftrekbaar

  • Looptijd tot 30 jaar

  • Je betaalt kosten voor afsluiten. Denk aan advies-, taxatie- en notariskosten (notariskosten alleen bij tweede hypotheek)

  • Extra aflossen kan geld kosten

Verbouwing financieren met een persoonlijke lening

Wanneer je maar een klein bedrag wilt lenen dan is een persoonlijke lening/ consumptief krediet een optie.

Kenmerken financiering persoonlijke lening:

  • Hogere rente dan bij een hypotheek

  • Rente aftrekbaar als je het bedrag gebruikt voor de verbouwing van je huis en je tijdens de looptijd annuïtair of lineair aflost

  • Looptijd tot 10 jaar

  • Geen extra kosten als taxatie- en notariskosten

  • Je mag boetevrij aflossen

Inzicht in jouw mogelijkheden?

Wat voor jou de beste optie is, is geheel afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Onze adviseurs geven je graag inzicht in jouw mogelijkheden.