sluiten
Home Hypotheek en rente
Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Een aflossingsvrije hypotheek is een aantrekkelijke hypotheekvorm. De maandlasten zijn laag doordat je alleen rente betaalt en geen aflossing. Daarnaast heb je recht op hypotheekrenteaftrek waardoor de maandlasten ook lager zijn. Maar wat als de einddatum van je hypotheek nadert? Hoe ga je het openstaande bedrag terugbetalen?

 

Mogelijkheden om na afloop af te lossen

Wanneer de looptijd van je hypotheek bijna is verstreken, ontvang je van de geldverstrekker een brief met het verzoek tot aflossing van de hypotheek. Hoe ga je dat doen? Enkele mogelijkheden:

  • Je hebt voldoende spaargeld om af te lossen.

  • Je hebt een verzekering of een beleggingsrekening om af te lossen.

  • Je gaat je huis verkopen om af te lossen.

  • Je wil je hypotheek verlengen. 

Tussentijdse oplossingen

Hoe kun je voorkomen dat je in de problemen komt wanneer het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek nadert? 

  • Tussentijds al aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10% of 20% boetevrij aflossen.

  • Je kunt nagaan of je je hypotheek kunt oversluiten naar een lagere rente. Of dat er mogelijkheden zijn voor rentemiddeling of -herziening. Dan kun je deze besparing gebruiken om extra af te lossen.

  • Ook kun je je aflossingsvrije hypotheek nu al omzetten naar een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij je wel aflost. Zo weet je zeker dat je de hypotheek op de einddatum hebt afgelost.

Hypotheek verlengen?

Als de aflossingsvrije hypotheek afloopt en je kunt deze niet aflossen kun je ook de hypotheek verlengen in plaats van aflossen. Dit is echter niet bij alle geldverstrekkers mogelijk. Daarnaast kijkt de geldverstrekker kritisch of je op dat moment wel voldoende inkomen (pensioen) hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Door de jaren heen zijn de leenregels steeds strenger geworden. Het wordt steeds lastiger om de hypotheek te verlengen. 

Let ook op de periode van je hypotheekrenteaftrek. Je mag de hypotheekrente per 1 januari 2001 maximaal 30 jaar aftrekken van de belasting. Zijn de 30 jaar voorbij, dan krijg je geen geld meer terug van de belastingdienst en worden je netto maandlasten een stuk hoger. Ook hierdoor wordt het verlengen van de hypotheek lastiger. 

Advies over jouw situatie

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je weten wat dit betekent voor jouw persoonlijke situatie en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Dan weet je precies waar je straks aan toe bent en of je nu al actie moet ondernemen.