sluiten
Home Hypotheek en rente
Hypotheekofferte: waar moet je op letten?

Hypotheekofferte: waar moet je op letten?

Wanneer je samen met de hypotheekadviseur een keuze hebt gemaakt voor een passende hypotheek vraagt hij de hypotheekofferte aan. Wat staat er in een hypotheekofferte? Wat is het verschil tussen een renteaanbod en hypotheekofferte? En waar moet je op letten?

Wat is een renteaanbod?

Wat is een renteaanbod?
Voordat je een hypotheekofferte ontvangt, krijg je eerst een renteaanbod. Een renteaanbod is eigenlijk een offerte die nog niet bindend is. Het wordt ook wel eens een voorlopige hypotheekofferte genoemd. Je krijgt hiermee zekerheid over de hoogte van het rentepercentage. In het renteaanbod vind je de volgende informatie:

 • Maximaal te lenen bedrag

 • Hypotheekrente

 • Rentevaste periode

 • Lijst met aan te leveren stukken

Het renteaanbod moet je binnen een bepaalde periode tekenen en terugsturen. Meestal binnen twee of drie weken. Wanneer je het renteaanbod tekent, is de hypotheek nog niet rond. Je moet eerst nog een aantal documenten aanleveren. Daarna begint de geldverstrekker met het beoordelen van jouw hypotheekaanvraag.

Wat is een hypotheekofferte?

Je ontvangt de hypotheekofferte als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en akkoord is met jouw aanvraag. Het is een bindend aanbod. Hierin staat het volgende vermeld:

 • Hypotheeksom

 • Hypotheekrente

 • Aflossingsvorm

 • Looptijd

 • Maandelijks te betalen bedragen

 • Geldigheidsduur offerte

 • Datum overdracht notaris

 • Voorwaarden hypotheek

Lees de offerte goed door. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met je adviseur. Als je de offerte ondertekent, is de aanvraag direct rond.

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Je hebt twee weken de tijd om de hypotheekofferte te accepteren. Na tekenen is de offerte een aantal maanden geldig. Dit is meestal 3 maanden. Er zijn geldverstrekkers die een langere termijn aanbieden.

Tijdens de geldigheidstermijn is de hypotheekrente gegarandeerd. Voor het einde van deze termijn moet de hypotheekakte gepasseerd zijn bij de notaris. Als de overdracht van je gekochte huis later plaatsvindt, kun je niet altijd bij dezelfde geldverstrekker een nieuwe offerte opvragen.

Verlengen hypotheekofferte
Soms is het mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen tegen de rente in de offerte. De meeste geldverstrekkers brengen hier wel verlengingskosten voor in rekening. Dit noemen we bereidstellingsprovisie. Sommige geldverstrekkers vragen alleen verlengingskosten als de rente tussentijds is gestegen. 

Voorbeeld
Je hebt een hypotheekofferte ontvangen met een rente van 3,0% Deze offerte is 3 maanden geldig. De overdracht vindt echter pas plaats over 5 maanden. Daarom wil je de offerte met 2 maanden verlengen. 
De bereidstellingsprovisie bedraagt 0,25% per maand. Je hypotheekbedrag is € 200.000. Je moet over twee maanden bereidstellingsprovisie betalen. Dit is 2 x 0,25% x € 200.000 = € 1.000.

Annuleren hypotheekofferte
Als je een getekende hypotheekofferte wilt annuleren, dan kan een geldverstrekker daar kosten voor in rekening brengen. Sommige geldverstrekkers rekenen alleen kosten als je een verlengde offerte alsnog annuleert. Annuleringskosten liggen meestal tussen de 0,5% en 1% van de totale hypotheeksom.

Online aanvragen hypotheekofferte
Wij vinden het belangrijk om je wensen en behoefte te inventariseren en te analyseren. Alleen dan kunnen wij je een goed hypotheekadvies geven. Bij Hypotheek Visie kun je daarom online zelf geen hypotheekofferte aanvragen. Je kunt wel een afspraak maken met een hypotheekadviseur voor online advies via de webcam.

Hypotheek op maat

Op zoek naar de hypotheek die het beste past bij jouw wensen en mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Hij gaat het graag voor je na.

Maak een afspraak