sluiten
Home Hypotheek en rente
Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om bij vroegtijdig overlijden het inkomen voor je gezin of partner voor langere tijd aan te vullen. Of om de hypotheek af te kunnen lossen.

Kenmerken overlijdensrisicoverzekering

 • Eenmalige uitkering bij overlijden.

 • Je bepaalt zelf hoogte verzekerd bedrag.

 • Uitkering gebruiken voor aflossen hypotheek of om inkomen aan te vullen.

 • Premiebetaling kan maandelijks of eenmalig.

Vormen van overlijdensrisicoverzekering

 • Overlijdensrisicoverzekering met een gelijkblijvend kapitaal.

 • Deze verzekering heeft een vast verzekerd bedrag. Bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden.

 • Overlijdensrisicoverzekering met een dalend kapitaal.

 • Het verzekerd bedrag daalt tijdens de looptijd. Op het moment van overlijden wordt het kapitaal uitgekeerd dat op dat moment verzekerd is.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering

In slechts een paar stappen kun je eenvoudig besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

 • Maak een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie

 • Kom met je polis van je overlijdensrisicoverzekering naar Hypotheek Visie.

 • De adviseur berekent hoeveel je kunt besparen.

 • Bij akkoord maakt de adviseur de aanvraag voor de nieuwe verzekering gereed.

 • Samen met je gezondheidsverklaring stuurt hij de aanvraag naar de maatschappij.

 • Je bestaande polis wordt opgezegd zodra de nieuwe verzekering is geaccepteerd.

 • Vanaf nu betaal je minder premie voor je overlijdensrisicoverzekering

Voorbeeld
Maarten (39) en Mariska (38) hebben in 2006 een overlijdensrisicoverzekering afgesloten met een verzekerd bedrag van € 100.000. De verzekering loopt tot 2036. Zij betalen nu elke maand een premie van € 59. Hun adviseur berekent of dit voordeliger kan. En wat blijkt. Als ze hun overlijdensrisicoverzekering nu opnieuw afsluiten wordt de premie € 33 per maand. Ze besparen ieder jaar ruim € 300.

Maak een afspraak

Wil je weten of een overlijdensrisicoverzekering nodig is? Of welk bedrag je moet verzekeren? De hypotheekadviseur van Hypotheek Visie brengt in beeld hoe de inkomenssituatie van je nabestaanden eruit ziet als je komt te overlijden.

Veelgestelde vragen overlijdensrisicoverzekering

Aanvraag ORV

Welke voorwaarden gelden er bij het afsluiten van een ORV?
Als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten dan wilt de verzekeraar weten hoe het is gesteld met je gezondheid. Daarom moet je vaak een gezondheidsverklaring invullen. Afhankelijk van het verzekerde bedrag is dit een korte of lange vragenlijst. Soms kan het zijn dat op basis van je gezondheidsverklaring de verzekeraar een medische keuring noodzakelijk vindt. Wees altijd eerlijk. Je hebt namelijk een mededelingsplicht. Dit is wettelijk vastgesteld.

Er worden ook voorwaarden gesteld aan de leeftijd van de verzekerde. Daarnaast moet je de verzekeringsnemer en verzekerde beschikken over een sofi-/burgerservicenummer (BSN), woonachtig zijn in een EU-lidstaat, en beschikken over een bank- of girorekening.

Mijn ORV is gekoppeld aan mijn huidige hypotheek, kan ik wel een nieuwe afsluiten?
Het is zeker mogelijk om een nieuwe ORV af te sluiten. Wel moet je eerst toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Het is belangrijk dat je niet eerst je oude verzekering opzegt. Vraag eerst een nieuwe ORV aan. Als de nieuwe ORV is geaccepteerd kun je de oude verzekering opzeggen.

Looptijd

Kun je je ORV tijdens de looptijd aanpassen?
Dit is afhankelijk van de aanpassing die je wilt doorvoeren en verschilt ook per verzekeraar. Houd er rekening mee dat een aanpassing van de verzekering kan worden gezien als het afsluiten van een nieuwe verzekering. Dit kan betekenen dat je opnieuw een gezondheidsverklaring moet invullen of een nieuwe medische keuring moet ondergaan.

Kan ik ook aan het eind van de verzekering of looptijd een bedrag laten uitkeren?
Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit wanneer je voor de einddatum van de polis komt te overlijden. Heb je een gemengde verzekering afgesloten, dan is dit anders. Het ORV deel, keert uit bij overlijden of het deel van de levensverzekering wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd van de polis.

Leeftijd

Is er een maximum aanvangsleeftijd van een ORV?
De maximum aanvangsleeftijd is per verzekeraar verschillend.

Is er een maximum eindleeftijd van een ORV?
De maximum eindleeftijd is per verzekeraar verschillend.

Vormen ORV

Wat is een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?
Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is een overlijdensrisicoverzekering waarbij het verzekerde bedrag over de gehele looptijd van de verzekering gelijk blijft. Wanneer de verzekerde komt te overlijden wordt altijd het verzekerde bedrag vermeld op de polis uitgekeerd. Het maakt niet uit of de verzekerde in het eerste jaar dat de verzekering loopt komt te overlijden of in het laatste jaar.

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?
Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag jaarlijks met hetzelfde bedrag tijdens de looptijd. Op het moment van overlijden wordt het kapitaal uitgekeerd dat op dat moment verzekerd is.

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?
Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag over de looptijd van de uitkering. Maar in tegenstelling tot een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is de daling niet gelijk. In het begin van de looptijd daalt het verzekerd bedrag nauwelijks. Nadert het einde van de looptijd dan daalt het bedrag veel sneller.

Kosten/premie

Ik rook niet, ben ik dan voordeliger uit?
Een aantal verzekeraars hanteert lagere premies voor niet-rokers, het zogenaamde niet-rokers tarief.

Hoelang mag ik niet hebben gerookt om in aanmerking te komen voor het niet-rokentarief?
Dit verschilt per verzekeraar. Over het algemeen geldt dat je in aanmerking komt voor het niet-rokerstarief als je minimaal 2 jaar niet hebt gerookt. Er zijn verzekeraars die een termijn van 3 jaar hanteren. Ben je tussentijds gestopt, dan kom je bij de meeste aanbieders van een ORV ook in aanmerking voor het niet-rokerstarief.

Is er een relatie tussen de looptijd van de ORV en de premiebetaling?
Je verzekering loopt zolang je premie betaalt.

Uitkering

Wordt de ORV na overlijden netto uitgekeerd?
Het gaat om een netto uitkering. Over een overlijdensrisicoverzekering betaal je geen belasting. Komt de ORV tot uitkering dan wordt het uitgekeerde bedrag gezien als vermogen. Hierover moet de ontvanger dan wel belasting betalen.

Wanneer keert een overlijdenrisicoverzekering uit? Is dit alleen bij overlijden of ook aan het einde van de looptijd?
Een ORV keert alleen uit als de verzekerde gebeurtenis zich volstrekt tijdens de looptijd. Indien bij het verstrijken van de looptijd de verzekerde niet is overleden wordt er dan ook niets uitgekeerd.

Wanneer wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd bij een ORV op twee levens?
De uitkering vindt plaats bij het eerste overlijden maar alleen als de looptijd van de polis nog niet is verstreken.

Polis

Wat is het verschil tussen een verzekerde en een verzekeringsnemer?
De verzekeringsnemer is degene die de verzekering afsluit en de premie betaalt. De verzekerde is de persoon die is verzekerd. Als we kijken naar de ORV dan is dit de persoon wiens leven is verzekerd is tegen het risico van overlijden.
De verzekeringsnemer en de verzekerde kunnen dezelfde persoon zijn, maar dit hoeft niet.

Kunnen er per verzekerde verschillende bedragen worden verzekerd?
Je kunt verschillende bedragen per verzekerde verzekeren.

Kan ik mijn oude polis opzeggen als ik een ORV bij een andere verzekeraar wil afsluiten?
Indien je ORV niet is verpand aan je hypotheek kun je deze opzeggen. Is deze wel verpand aan de hypotheek dan moet je dit eerst voorleggen bij de hypotheekverstrekker. Het is belangrijk dat je eerst een nieuwe verzekering afsluit. Pas wanneer je aanvraag voor de nieuwe verzekering is geaccepteerd kun je je oude verzekering opzeggen.

Kun je een overlijdensrisicoverzekering afkopen?
Een overlijdensrisicoverzekering kun je niet voor het einde van de looptijd afkopen. Dit komt doordat de verzekering alleen uitkeert als de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd. Als de verzekerde aan het einde van de looptijd nog niet is overleden wordt er ook niets uitgekeerd. Je bouwt tijdens de looptijd geen kapitaal op en daarom kun je ook niets afkopen.

Gezondheid

Moet ik medisch gekeurd worden als je een ORV afsluit?
Als je een ORV wilt afsluiten, dan kan het zijn dat je naar een medische keuring moet. Dit is meestal het geval als je een hoog bedrag wilt verzekeren of als de antwoorden op de vragen in de gezondheidsverklaring daartoe aanleiding geven.