sluiten
Home Hypotheek en rente
Hypotheekrente: vastzetten of variabel

Hypotheekrente: vastzetten of variabel

Wanneer je een hypotheek afsluit, betaal je elke maand hypotheekrente. Je kunt kiezen voor een vaste rente of een variabele rente. Wat is het verschil tussen deze twee varianten? Wij leggen het aan je uit.

  Hypotheekrente: vaste rente

  Bij een vaste rente staat het rentepercentage voor een aantal jaar vast. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een periode van 5, 10 of 20 jaar. Hoe langer de rentevaste periode hoe hoger de rente is.

  Voordelen vaste rente

  • Je maandlasten staan voor een lange periode vast

  • Een stijging van de marktrente heeft geen invloed op je maandlasten

  • Je hoeft de rente niet steeds in de gaten te houden

  Hoe lager de actuele hypotheekrente is, hoe verstandiger het is om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Zeker bij de gebruikelijke hypotheekvormen als annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.

  Nadeel vaste rente

  • Een daling van de marktrente heeft geen invloed op jouw hypotheekrente. Je blijft dan een hogere rentepercentage betalen.

  Hypotheekrente: variabele rente

  Kies je voor een variabele rente dan volgt de rente de actuele marktrente. Stijgt de hypotheekrente dan ga je meer betalen. Daalt de rente, dan betaal je minder. Je weet vooraf dus niet hoeveel rente je moet betalen.

  Voordelen variabele rente

  • Het rentetarief is meestal lager dan een vaste rente

  • Bij een rentedaling daalt je maandlast ook direct

  • Je kunt er elk moment voor kiezen om de rente als nog vast te zetten

  Nadelen variabele rente

  • Een stijging van de rente betekent direct een hoger maandlast

  • Je weet vooraf niet wat je maandlast is

  • Je moet de rente zelf actief in de gaten houden

  Combineren vaste hypotheekrente met variabele hypotheekrente

  Het is ook mogelijk om een vaste hypotheekrente te combineren met een variabele rente. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de rente 20 jaar vastzetten en voor het andere deel kies je voor een variabele hypotheekrente. De vaste rente biedt je zekerheid. En de variabele rente zorgt voor een lagere maandlast. Mocht de variabele rente behoorlijk stijgen, dan kun je dit wellicht nog goed opvangen. De variabele rente is maar een klein gedeelte van je maandlast. Waar je ook voor kiest: vaste rente, variabele rente of een combinatie. Het belangrijkste is dat de maandlast betaalbaar is en in de toekomst betaalbaar blijft. Een adviseur kan je helpen bij het maken van een keuze.

  Benieuwd naar de huidige rentestand? Vergelijk de hypotheekrente >