sluiten
Home
Maandlasten hypotheek berekenen

Maandlasten hypotheek berekenen

Natuurlijk wil je weten wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Maar het is zeker zo belangrijk om te weten welke maandelijkse lasten daarbij horen. Dan kun je na gaan of deze passen bij je uitgavenpatroon. Laat dus ook de maandlasten van je hypotheek berekenen.

Maandlasten hypotheek berekenen

Wat is een maandlast?

Bij een hypotheek hoort een maandlast. Dit is het bedrag wat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. Houdt daarnaast ook rekening met de premie voor een overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering.

Het is goed om vooraf na te gaan wat voor jou een acceptabele maandlast is. Welk bedrag past bij jouw uitgavenpatroon en levenswijze?

Berekenen maandlast

Bij een hypotheek heb je te maken met een bruto en een netto maandlast. De bruto maanlast bestaat uit rente en/of aflossing. De hypotheekrente die je betaalt is aftrekbaar van de belasting. Je teveel betaalde belasting krijg je terug van de belastingdienst. Als je een voorlopige teruggave aanvraagt, dan krijg je iedere maand een bedrag terug. Je netto maandlast is dan het bedrag aan rente en aflossing vermindert met je belastingteruggave.

Goed om te weten:
Niet bij alle hypotheekvormen heb je te maken met aflossing. Tot 1 januari 2013 kon je ook nog aflossingsvrije hypotheken afsluiten.

Om je netto maandlasten te berekenen wordt rekening gehouden met:

  • je jaarinkomen

  • eigenwoningforfait (dit is een percentage van de WOZ-waarde)

  • aftrekbare hypotheekrente

  • overige inkomsten of uitgaven zoals partneralimentatie of uitkeringen

Op basis van deze gegevens wordt vervolgens je belastingteruggave bepaald. En weet je wat je netto maandlast van je hypotheek wordt.

Voorbeeld berekenen maandlasten

Brent en Jolie sluiten een hypotheek van € 220.000. De hypotheekrente is 4%. De WOZ-waarde van de woning is € 215.000. De maandlast van hun hypotheek wordt:

Rente en aflossing annuïteitenhypotheek

€   1075

Premie voor overlijdensrisicoverzekering

€       24 +

Belastingteruggave 

€     251 –

Netto maandlast  

€    854

Benieuwd naar je maandlasten? Bereken met onze rekentool je maximale hypotheek. We laten je dan meteen de maandlasten van de hypotheek zien.

Persoonlijk advies?

Wil je de maandlasten van je hypotheek berekenen? Onze adviseurs helpen je verder. Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

Maak een afspraak