sluiten
Home Actueel
Vorig jaar meer hypotheken met NHG afgesloten: Dit zijn de mogelijke redenen.
Nieuws

Vorig jaar meer hypotheken met NHG afgesloten: Dit zijn de mogelijke redenen.

In 2023 zijn er 46% meer Nationale Hypotheek Garanties (NHG) voor de aankoop van een woning afgegeven dan in 2022. Dit blijkt uit de cijfers van het jaarverslag van de NHG. De NHG biedt al jaren voordelen voor woningzoekers. Waarom de NHG in 2023 opeens zo aantrekkelijk werd voor woningzoekers heeft verschillende redenen.

Hypotheek Visie

donderdag 20 juni 2024

Meer NHG aanvragen

  Voordelen NHG 

  Woningzoekers kunnen een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten om zo op financieel gebied beter beschermd te zijn tegen financiële tegenslagen. Met de NHG worden woningzoekers daarnaast ook geholpen wanneer zij door plotselinge gebeurtenissen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je gaat scheiden of opeens je baan verliest. 

  Daarnaast stijgt de kredietwaardigheid van woningzoekers, doordat de hulp van de NHG de financiële risico’s voor de woningzoeker verkleint. Hiermee wordt automatisch ook het risico voor de geldverstrekker verlaagd wanneer er geld geleend moet worden.  

  Wil je meer weten over wat de NHG precies inhoudt? In ons nieuwsartikel NHG grens stijgt in 2024. Goed nieuws voor woningzoekers. vertellen we je alles over de Nationale Hypotheek Garantie. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om meer te kunnen investeren in verduurzaming of de rentetarieven die naar beneden kunnen gaan. 

  Waarom nú opeens zo aantrekkelijk? 

  Alhoewel de NHG al jaren voordelen biedt voor woningzoekers, is het aantal woningzoekers dat in 2023 gebruikmaakte van een NHG dus echt fors gestegen. Hoe komt dat? Het jaarverslag van de NHG geeft hiervoor onder andere de volgende oorzaken: 

  • De NHG grens is vanaf 1 januari 2023 gestegen van € 355.000 naar € 405.000. Dit betekent dat vanaf 2023 voor alle huizen met een woningwaarde tot € 405.000 de NHG kon worden aangevraagd. Hierdoor konden dus meer woningzoekers de NHG aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 is de NHG grens nóg verder verhoogd, naar € 435.000. 

  • Beleggers hebben in 2023 minder huizen opgekocht en verkochten zelfs massaal eerder opgekochte woningen. Dit komt mede doordat er diverse regels in werking zijn getreden (en nog gaan treden) die woningverhuur voor beleggers minder aantrekkelijk moeten gaan maken. Zo is bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting verhoogd voor iedereen die een woning koopt zonder daar zelf in te willen gaan wonen.  

  • Verder komen er per 1 juli wellicht strengere regels qua maximale huurprijzen, maar de Eerste Kamer moet hier nog wel mee instemmen voordat deze Wet Vaste Huurcontracten daadwerkelijk in kan gaan. Hierdoor komen er weer meer woningen op de koopmarkt beschikbaar voor mensen die een woning willen kopen om zelf in te gaan wonen. Deze kopers zullen wanneer zij daarvoor in aanmerking komen vaak kiezen voor een NHG. 

  Wil je weten of je met jouw persoonlijke situatie in aanmerking komt voor de NHG? Onze ervaren Hypotheek Visie hypotheekadviseurs bespreken graag de mogelijkheden met je in een vrijblijvend gesprek. 

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  NHG grens 2024 Nieuws NHG grens stijgt in 2024. Goed nieuws voor woningzoekers. Nieuws NHG-grens stijgt in 2022 naar € 355.000 Blog Waarom een hypotheek met NHG afsluiten?
  Meer actueel