sluiten
Home Actueel
NHG grens stijgt in 2024. Goed nieuws voor woningzoekers.
Nieuws

NHG grens stijgt in 2024. Goed nieuws voor woningzoekers.

De maximale woningwaarde voor huizen die in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari 2024 omhoog. De grens zal worden verhoogd van € 405.000 naar € 435.000. Woningzoekers die in 2024 een huis kopen met een woningwaarde van € 435.000 of lager komen hierdoor in aanmerking voor de NHG. De stijging van de NHG betekent dus meer mogelijkheden voor woningzoekers vanaf 2024.

Hypotheek Visie

zaterdag 1 juni 2024

NHG grens 2024

  Wat houdt de NHG precies in?

  De NHG is een regeling bedoeld om huiseigenaren te beschermen in het geval van financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden die kunnen ontstaan tijdens het afbetalen van de afgesloten hypotheek. De NHG kan huiseigenaren ook ondersteunen wanneer zij hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen vanwege onverwachte omstandigheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld baanverlies of een echtscheiding.

  Daarbij biedt de NHG ook hulp bij het behouden van de woning en het vinden van oplossingen voor betalingsproblemen. De organisatie achter de NHG is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Zodra huiseigenaren met een NHG een van de eerdergenoemde problemen ervaren springt de WEW in om te helpen. 

  NHG in 2024

  De NHG zorgt er dus voor dat de risico’s van het kopen van een huis worden verkleint. Hierdoor hebben mensen met een NHG meer financiële zekerheid bij de aankoop van een huis. In 2023 kon de NHG alleen voor woningen met een woningwaarde tot € 405.000 aangevraagd worden. Vanaf 2024 kan iedereen die een woning met een woningwaarde tot € 435.000 koopt de NHG aanvragen.

  Méér NHG-voordelen

  Maar de NHG doet nog meer dan alleen huiseigenaren beschermen voor financiële tegenslagen. De verkleining van de risico’s op financieel gebied is ook een vangnet voor geldverstrekkers. Woningzoekers zijn dankzij de NHG namelijk kredietwaardiger voor geldverstrekkers.

  Verder is het met de NHG óók mogelijk om voor een groter bedrag te investeren in de verduurzaming van je woning. Met de NHG kun je namelijk tot € 461.100 lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen.

  Tot slot kan de NHG ook leiden tot een hypotheek met lagere rentetarieven. Door de lagere rentetarieven dalen ook de maandlasten, waardoor de leencapaciteit omhoog kan gaan.

  Meer dan 40% van alle huiseigenaren heeft inmiddels een hypotheek met NHG. Wil je weten of jij voor een hypotheek met NHG in aanmerking komt en hoeveel je maximaal kan bieden in jouw persoonlijke situatie? Zorg er dan voor dat je dit vóór 1 januari 2024 te weten komt, zodat je een voorsprong hebt op andere woningzoekers. Mogelijk kan je dan óók meteen een voorstel ontvangen op basis van de normen van 2024.  Onze ervaren Hypotheekadviseurs helpen je graag verder in een vrijblijvend gesprek.

  Kosten blijven onveranderd

  De stijging van de NHG-grens is een welkome ontwikkeling op de huidige woningmarkt. Er kan nu namelijk extra financiële bescherming worden geboden aan meer woningkopers. De kosten voor het gebruiken van de NHG blijven in 2024 hetzelfde als in 2023. Deze kosten zijn 0,6% van het hypotheekbedrag. Op deze manier blijft de NHG toegankelijk voor iedereen dit tot een woningwaarde van € 435.000 een huis wil kopen.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel