sluiten
Home
Verhuizen naar een groter huis of lagere maandlasten

Verhuizen naar een groter huis of lagere maandlasten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de maandlasten van je hypotheek. Je kunt de hypotheek oversluiten of rentemiddeling aanvragen. Maar misschien is het veel interessanter om te gaan verhuizen. Een groter huis met een nieuwe badkamer of een leuke aanbouw. En ook nog lagere maandlasten! Met de huidige lage hypotheekrente is er veel mogelijk.

Boetevrij overstappen naar een nieuwe hypotheek bij verhuizen

Wil je je hypotheek tussentijds aflossen? Dan heb je vaak te maken met een boete die je moet betalen aan de geldverstrekker. Als je gaat verhuizen is dit meestal niet zo. Bij verkoop van je woning mag je de hypotheek bijna altijd boetevrij aflossen. Controleer wel even goed of dit ook voor jouw hypotheek geldt.

Voor je nieuwe woning vraag je een nieuwe hypotheek aan. Je kiest dan opnieuw een geldverstrekker waarbij je een hypotheek wilt sluiten. Hierdoor profiteer je van de beste voorwaarden en de huidige lage hypotheekrentes. Een nieuwe hypotheek betekent wel dat je financiële situatie opnieuw wordt beoordeeld door de geldverstrekker. Op basis van de waarde van de nieuwe woning en je huidige inkomen wordt bepaald hoeveel je kunt lenen. Vergeet daarnaast niet dat verhuizen kosten met zich meebrengt. Denk aan kosten voor de overdracht, de notaris, de taxatie en het advies. Zoek dus goed uit wat je mogelijkheden zijn. Zeker als je minder bent gaan werken, een eigen zaak bent begonnen of nu een tijdelijk contract hebt.

Een nieuwe woning met lagere maandlasten

Stefan en Marieke hebben in januari 2010 hun eerste huis gekocht. Midden in de stad. Vlakbij leuke winkels en restaurantjes. Ze hebben destijds voor € 200.000 een hypotheek afgesloten. Ze betalen maandelijks € 953 bruto voor de hypotheek. In principe wonen ze er prima, maar ze willen graag een eigen parkeerplek en een tuin. En lagere maandlasten zou ook fijn zijn om meer te kunnen reizen. Oversluiten was vrij kostbaar door de hoge boete en rentemiddeling was niet mogelijk bij de geldverstrekker. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar een ander huis die ze al snel hadden gevonden. Wel wat verder van het centrum, maar met een eigen oprit en een leuke tuin!

"Verhuizen naar een ander huis met eigen oprit en een tuin en er ruim € 300 bruto per maand minder voor betalen."

Het nieuwe huis is zelfs nog iets goedkoper dan hun huidige woning. Samen met de hypotheekadviseur hebben ze  een nieuwe hypotheek gekozen. Het was namelijk niet voordelig om hun huidige hypotheek met een rente van 4,8% rente mee te nemen. Door de verkoop van de woning mochten ze deze ook boetevrij aflossen. Ze sluiten weer voor € 200.000 een hypotheek, maar nu met een rente van 2% waardoor ze de komende 10 jaar maar € 610 bruto per maand betalen. 

Een groter huis tegen dezelfde maandlasten

Paul en Stefanie woonden in een klein, maar fijn appartement. Ze betaalden maandelijks € 840 bruto aan de hypotheek. Na het krijgen van hun eerste kindje wilden ze graag een nieuwe en vooral ruimere woning. Ze hebben eerst hun appartement in de verkoop gezet voor € 175.000. Precies het bedrag van de huidige hypotheek. Gelukkig was het snel verkocht en konden ze op zoek naar iets nieuws. 

"Verhuizen naar een nieuwere, grotere woning voor dezelfde bruto maandlasten."

Uiteindelijk vonden ze een straat verderop een leuke hoekwoning van drie jaar oud voor € 235.000. Maar konden ze dat wel betalen? Zeker nadat Stefanie minder was gaan werken na de geboorte van hun dochter. Na een gesprek met de hypotheekadviseur bleek dat ze ruim voldoende inkomen hebben om het hoekhuis te kunnen kopen. Ze sluiten voor € 237.000 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rente van 2% voor 10 jaar waardoor de nieuwe bruto maanlasten uitkomen op € 836. Zo hebben ze straks een nieuwer en ruimer huis zonder dat de maandlasten stijgen.

Zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn

Benieuwd of verhuizen voor jou een mogelijkheid is om je woonwensen uit te laten komen? De hypotheek is je grootste vaste last. Bekijk samen met een adviseur zorgvuldig de mogelijkheden zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Maak nu een afspraak >