sluiten
Home
Hoeveel kan ik lenen in 2020

Hoeveel kan ik lenen in 2020?

De hypotheeknormen die bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen veranderen vanaf 1 januari. Wat betekent dit voor de maximale hypotheek die je in 2020 kunt krijgen? We leggen de veranderingen aan je uit.

In 2019 waren er andere normen. Wil je weten wat het verschil is? Lees dan ons vorige artikel.

Financieringsnormen

Het Nibud stelt jaarlijks hypotheeknormen vast die bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het Nibud houdt hierbij rekening met de stijgende huizenprijzen, de dalende hypotheekrenteaftrek bij inkomens vanaf € 42.000 en een verwachte loonstijging van 2,5%. Ook de hypotheekrente die je kiest bepaalt vervolgens hoeveel je kunt lenen. Wat dit dan betekent voor jouw situatie? In de onderstaande tabel zie je een aantal voorbeelden.

Hypotheekmogelijkheden 2020

hypotheekmodelijkheden2020

Andere regels

Er veranderen nog een aantal regels meer die bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. 

Samen een huis kopen

Ga je samen met je partner een huis kopen? En hebben jullie allebei inkomen? Dan wordt voor de berekening van de maximale hypotheek 80% van het laagste inkomen opgeteld bij het hoogste inkomen. In 2019 is dit 70%. Op basis hiervan kun je als tweeverdieners meer hypotheek krijgen.

Meer hypotheek energiezuinige woning

Wil je energiebesparende voorzieningen toepassen aan je woning (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuurisolatie of zonnepanelen)? Dan kun je ook de kosten voor de energiebesparende voorzieningen, meefinancieren in de hypotheek. Dit kan tot 106% van de waarde van de woning. Met een maximum van € 9.000. Bij extreem zuinige woningen waar aparte regelingen voor bestaan kan dit oplopen tot zelfs € 25.000.

NHG: stijging kostengrens, verlaging premie

De NHG-grens wordt elk jaar bepaald aan de hand van de gemiddelde huizenprijs. De huizenprijzen lagen het afgelopen jaar vrij hoog. Hierdoor stijgt de NHG-grens in 2020 naar € 310.000. Oversluiten van een bestaande hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG kan volgend jaar alleen nog maar als de taxatiewaarde van de woning niet hoger is dan de NHG-grens. Op dit moment kun je oversluiten als de huidige hypotheek onder de NHG-grens ligt, ongeacht de waarde van de woning. Indien je energiebesparende voorzieningen meeneemt in de financiering kun je een hypotheek met NHG krijgen tot maximaal € 328.600.

Om een hypotheek met NHG af te sluiten betaal je eenmalig een premie. De hoogte van deze premie bedraagt nu nog 0,9% over het hypotheekbedrag. In 2020 wordt deze verlaagd naar 0,7%.

Jouw hypotheekmogelijkheden in 2020

Heb je plannen om een huis te kopen? En wil je weten hoeveel je in 2020 kunt lenen. Zodat je weet binnen welk bedrag je op zoek kunt naar een nieuwe woning? Onze adviseurs rekenen het graag voor je uit. Zo kun je het nieuwe jaar goed voorbereid je zoektocht naar een woning starten. Maak nu een afspraak bij een van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.