sluiten
Home Hypotheek en rente
Hypotheekgesprek: wat kun je verwachten en hoe bereid je je voor?

Hypotheekgesprek: wat kun je verwachten en hoe bereid je je voor?

Je bent op zoek naar een woning. Of misschien ben je al verliefd geworden op een huis. Het is goed om aan tafel te gaan zitten met een hypotheekadviseur.  Door je goed voor te bereiden op je eerste hypotheekgesprek kun je lang profijt hebben van de juiste keuzes die je nu maakt. Wat kun je precies verwachten? En hoe kun je je voorbereiden? Hypotheek Visie geeft je een aantal tips.  

Hypotheekadviseur staat stil bij jouw wensen en mogelijkheden

De aankoop van je huis is van grote invloed op je financiële leven. Daarom staat een goede hypotheekadviseur bij allerlei zaken stil. De adviseur zal vragen naar je financiële situatie. Wat is je inkomen? Wat voor arbeidscontract heb je? Heb je spaargeld of schulden en wat zijn je huidige uitgaven? Grote kans dat je in eerste instantie alleen stil hebt gestaan bij de maximale hypotheek die je kunt krijgen. En of je het huis van je dromen wel kunt kopen.

Maar bij een hypotheek horen maandlasten. Die bestaan uit rente, aflossing maar ook premies voor een overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering. En dan krijg je nog geld terug van de belasting. Al deze elementen samen vormen jouw maandlasten. Kijk kritisch naar dit bedrag. Zijn deze maandlasten acceptabel? Blijft er ruimte over om leuke dingen te doen? Alleen jij kunt dat bepalen. Bedenk daarom eerst wat je maandelijks maximaal wilt uitgeven aan vaste lasten. Dat is een belangrijk uitgangspunt bij je zoektocht naar de beste hypotheek.

Hypotheek en de toekomst

Een goede hypotheekadviseur zal je ook vragen naar je toekomstplannen. Het lijkt misschien vreemd om hier nu bij stil te staan. Maar wat als je binnen een paar jaar minder wilt gaan werken omdat je graag kinderen wilt. Ook dan moet je hypotheek betaalbaar blijven.

Hetzelfde geldt voor verandering in je persoonlijke situatie waar je liever niet bij stil wilt staan. Bijvoorbeeld als je partner komt te overlijden. Zijn de hypotheeklasten dan nog betaalbaar? Of moet je de hypotheek (deels) aflossen zodat de maandlasten wel betaalbaar blijven? En hoe zit het als je ziek of arbeidsongeschikt raakt? Dit alles maakt de adviseur voor jou inzichtelijk en hij laat je ook zien wat mogelijke oplossingen zijn.

Stel vragen

Laat het stellen van vragen niet alleen over aan de hypotheekadviseur. Ook jij mag vragen stellen. Snap je iets niet, vraag vooral om extra uitleg. Domme vragen bestaan niet. Een hypotheek is een complex product en het gaat om veel geld. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan toe bent.

Eerste hypotheekgesprek

Net als bij het zoeken naar je droomwoning is de klik met de hypotheekadviseur belangrijk. Bij de meeste adviseurs kun je vrijblijvend een kennismakingsgesprek hebben. Misschien vind je het prettig om meerdere adviseurs te spreken. Vraag, kijk en vergelijk. Kies de adviseur waarbij jij je goed voelt. Kom zelf ook goed beslagen ten ijs en bereid je voor op een gesprek. De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie helpen je graag verder. Bij ons is het eerste gesprek altijd gratis. 

Lees meer over het hypotheekadvies van Hypotheek Visie.