sluiten
Home Hypotheek en rente
Hoe lang zet je de hypotheekrente vast?

Hoe lang zet je de hypotheekrente vast?

Om een huis te kunnen betalen heb je ook een hypotheek nodig. Hierin is heel veel keuze. Je zult veel beslissingen moeten nemen. Een van de vragen die je moet beantwoorden is: hoe lang zet je de hypotheekrente vast. Hypotheek Visie geeft je een aantal tips.

Keuze rentevaste periode

Één van de vragen die je hypotheekadviseur stelt, is hoe lang je de hypotheekrente vast wilt zetten. Dat is best lastig te beantwoorden. Je hebt geen glazen bol om in de toekomst te kijken. Waar baseer je je keuze dan op? Hoe langer je de rente vast wilt zetten, hoe hoger de rente. Maar ook, hoe langer je vaste maandlasten hebt.

Vragen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

  • Verwacht je de komende jaren nog een flinke salarisstijging te maken? Als dat zo is dan is een stijging van de maandlasten misschien niet zo erg.

  • Hebben jullie een kinderwens? En wil je dan minder gaan werken. Dan is het juist prettig als de maandlasten niet stijgen

  • Hebben jullie een flinke financiële buffer? Met die buffer kun je een stijging van de maandlast opvangen. Maar wil je dat ook?

Twijfel je nog steeds? Bijvoorbeeld tussen de rente 10 of 20 jaar vastzetten? Vraag dan gewoon aan je hypotheekadviseur of hij beide opties voor je berekent. Als je ziet wat het betekent voor je maandlast wordt de keuze misschien eenvoudiger.

Wat als je wilt verhuizen?

Misschien denk je nu: 'we blijven ,niet voor eeuwig in dit huis wonen.' Waarom zou ik de rente dan lang vastzetten? Maakt dat verhuizen dan niet lastig? Nee hoor. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je je hypotheek, en dus ook je huidige hypotheekrente, meenemen naar je nieuwe huis. Dat is met de huidige lagere rentestand wel zo prettig.

Lees meer over je hypotheek meenemen.

Maximale hypotheek berekenen

Met onze rekentool bereken je snel en eenvoudig je maximale hypotheek

Berekenen