sluiten
Home Actueel
Bespaar geld: Laat jezelf goed adviseren over de beste rentevaste periode
Nieuws

Bespaar geld: Laat jezelf goed adviseren over de beste rentevaste periode

De afgelopen tijd heeft de hoogte van de rente die banken rekenen over hypothecaire leningen erg geschommeld. Zo wijzigden hypotheekaanbieders in 2023 soms meerdere keren per week hun rente. Het is onduidelijk hoe de rente dit jaar zal gaan bewegen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf nu al duidelijk te hebben voor welke renteperiode je kiest.

Hypotheek Visie

donderdag 4 januari 2024

  Een passende periode

  Bij het afsluiten van een hypotheek kan je de rente over meerdere periodes vastzetten, bijvoorbeeld voor 10, 20 of 30 jaar. Een kortere periode zoals 10 jaar zorgt er bij een stijging van de rente voor dat je per maand meer gaat betalen, terwijl een langere periode van 20 of 30 jaar juist bij een rentedaling ervoor kan zorgen dat je te veel gaat betalen. Dit maakt het overleggen over de juiste rentevaste periode nóg belangrijker voor het besparen van geld op de lange termijn.

  Een goede afweging

  Een goede afweging maken is belangrijk, omdat je na het afsluiten van een renteperiode vastzit aan deze periode. Wanneer je de rente voor een bepaalde periode hebt afgesloten dan ben je hieraan gebonden totdat je je woning verkoopt. Indien je toch van de overeengekomen renteperiode af wil komen dan kan het zijn dat de bank je hier een fikse boete voor gaat aanrekenen.

  Uit een onderzoek onder 1500 Nederlandse huiseigenaren, gedaan door MUNT Hypotheken, blijkt dat veel woningeigenaren liever een andere rentevaste periode hadden gekozen. Zij geven aan spijt te hebben dat zij zich niet beter hebben ingelezen over welke rentevaste periode passend was voor hun situatie. Menno Luiten, directeur van MUNT Hypotheken, benadrukt dat onafhankelijke hypotheekadviseurs een positieve invloed kunnen hebben op het bepalen van een geschikte rentevaste periode voor de specifieke situatie van de hypotheekafsluiter. Wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek met één van onze onafhankelijke adviseurs? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

  Wil jij een afspraak met één van onze adviseurs?

  De beste rentevaste periode verschilt

  Op dit moment kiest ongeveer 60% van de mensen ervoor om de rente voor 10 jaar vast te zetten. Als we naar het verleden kijken, is de rente eigenlijk nooit stabiel geweest. Grote en kleine renteschommelingen zijn er altijd. Hierdoor is er geen algemeen antwoord te geven op de vraag welke rentevaste periode de voordeligste is. Het is daarom extra verstandig om de opties door te nemen met een adviseur die inzicht heeft op jouw financiële situatie en toekomstplannen. Op basis van een goede inventarisatie kan een adviseur jou de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden laten zien. Krijg geen spijt en oriënteer jezelf vandaag nog op de rentevaste periode die het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Onze ervaren Hypotheek Visie adviseurs kijken graag met je mee in een vrijblijvend adviesgesprek.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel