sluiten
Home Actueel
De aflossingsvrije hypotheek in 2018
Blog

De aflossingsvrije hypotheek in 2018

De totale aflossingsvrije hypotheekschuld in Nederland is 340 miljard euro. Dit wordt dus niet afgelost of er wordt geen vermogen opgebouwd om aan het einde van de looptijd af te lossen.

Laatst gewijzigd

donderdag 1 februari 2018

Op 12 februari 2018 heeft de AFM een rapport gepubliceerd in samenwerking met twee grote banken waarin bovenstaande staat vermeld. In het onderzoek staat centraal hoe de klanten te activeren om nu actie te ondernemen en dat het lastig is omdat het gaat over een probleem dat zich (mogelijk) in de toekomst voor doet en nu geld en/of moeite kost.

De afgelopen maanden zijn wij ook volop bezig geweest om onze klanten met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek te benaderen en in gesprek te gaan over de mogelijkheden zodat het probleem van later nu al wordt voorkomen.

Gisteren sprak ik een mevrouw en ook zij kon niet direct antwoord geven op de vraag hoe zij denkt het op te lossen als haar hypotheek afloopt. Ook gaf ze toe weleens wakker te liggen over hoe ze alles kan blijven betalen. Ze gaat graag uiteten en op vakantie en dat wil ze ook vooral blijven doen.

Toen ik haar over de mogelijkheden vertelde, zag ik haar ontspannen. Toen ik haar daadwerkelijk een nieuwe en veel lagere maandlast kon laten zien, waarbij ze ook nog eens volledig gaat aflossen, viel haar mond letterlijk open. Ik begon ook spontaan te lachen van haar reactie. Heel leuk om te zien.

Omdat ik er dagelijks mee bezig ben is het voor mij bijna vanzelfsprekend, maar dat is natuurlijk helemaal niet. Zo blijkt maar weer dat het verrassend leuk kan zijn om af en toe wél over je financiële situatie na te denken en hiermee bezig te zijn. Oké, elke dag is dan een tikkie overdreven maar eens per 2 jaar je financiële situatie laten checken is absoluut aan te raden.

In de volgende blog zal een gastblogger zijn visie geven over de aflossingsvrije hypotheken.

Els van Setten is Online Financieel Adviseur bij Hypotheek Visie en vertelt in haar blogs over haar werk als financieel adviseur.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel