sluiten
Home Actueel
Als zelfstandige een hypotheek afsluiten
Blog

Als zelfstandige een hypotheek afsluiten

Run jij je eigen onderneming, net zoals zo’n 1,5 miljoen andere ZZP’ers in Nederland? Dan gaat het verkrijgen van een hypotheek net iets anders in zijn werk dan voor Nederlanders in loondienst. Het inkomen van een zelfstandig ondernemer is vaak wisselend, en daardoor minder stabiel. Onlangs vroeg een klant mij om haar financiële situatie te bekijken. Ze startte 1,5 jaar geleden haar eigen bedrijf, en is verliefd geworden op een huis. Ze dacht alleen een hypotheek te kunnen krijgen met cijfers van drie boekjaren. Toch kon ik haar verder helpen.

Laatst gewijzigd

woensdag 4 juli 2018

Langer dan 3 jaar ondernemer

Het klopt dat de geldverstrekker kijkt naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Hiervan berekenen ze het gemiddelde, om te kijken of je de maandlasten kunt betalen. Dit noemt men het toetsinkomen. Mocht je minder verdiend hebben in het laatste jaar dan het berekende gemiddelde, dan nemen ze dat als toetsinkomen.

Nog geen 3 jaar ondernemer

Toch zijn er ook mogelijkheden als je nog geen cijfers van drie boekjaren kunt overhandigen. Het verschilt echter wel per geldverstrekker. Als je een hypotheek als zelfstandige aanvraagt, stelt de geldverstrekker zichzelf maar één vraag: “Heeft de hypotheekaanvrager genoeg middelen om de maandlasten van de woning te kunnen blijven betalen?”. Een aantal geldverstrekkers kijken daarom ook naar je persoonlijke situatie. Om dit goed in te kunnen schatten, moet je o.a. een prognose aanleveren. Een prognose wordt opgesteld door een extern deskundige. Hierin wordt een voorspelling gemaakt van de jaarcijfers van je onderneming. Van het huidige jaar of het volgende jaar. Er wordt onder andere gekeken naar de branche waarin je werkt.

Kortom er zijn zeker mogelijkheden als je nog niet zo lang je eigen bedrijf runt. Meer weten? Maak een oriënterend kennismakingsgesprek. Dan kunnen we je situatie bespreken.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel