sluiten
Home Actueel
Een hypotheek met NHG, ook voor ZZP’ers
Blog

Een hypotheek met NHG, ook voor ZZP’ers

Ik vertelde je in een vorige blog al dat het voor een zelfstandig ondernemer lastiger kan zijn om een hypotheek af te sluiten, maar dat er zeker opties zijn. Zo worden er steeds meer mogelijkheden in het leven geroepen om een verantwoorde hypotheek mogelijk te maken voor Zelfstandigen Zonder Personeel. Nu ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Weet je nog - die mevrouw uit mijn vorige blog - met een bedrijf dat 1,5 jaar bestond? Ik kon haar toen al verder helpen, maar met NHG bij haar hypotheek, beschikt ze nu ook over een vangnet.

Laatst gewijzigd

zondag 1 juli 2018

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is simpel gezegd een vangnet en biedt extra zekerheid bij de aankoop van een woning. Een hypotheek met NHG is een hypotheek die past bij je inkomen. De hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Mocht je onverhoopt in een situatie komen, waardoor het onmogelijk wordt om je maandlasten te betalen, dan denkt NHG met je mee. Indien het huis in de verkoop gaat en er een restschuld overblijft, kan NHG deze schuld kwijtschelden. Nationale Hypotheek Garantie is alleen mogelijk bij woningen tot €265.000.

Langer dan 12 maanden actief als ondernemer?

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG is de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht. Hierin wordt het ondernemersinkomen door een onafhankelijk rekenexpert vastgesteld. De Inkomensverklaring is zes maanden geldig. De hypotheekadviseur van Hypotheek Visie kan je verwijzen naar een onafhankelijke rekenexpert voor de verklaring.

Voorbeeld

Mevrouw Jansen is 1,5 jaar ondernemer en heeft een een woning op het oog van €165.000. Omdat ze nog geen cijfers van drie jaar kan overhandigen, wordt er door een onafhankelijk expert naar haar inkomen gekeken. Hij stelt de Inkomensverklaring Ondernemer op. Hierdoor weet de bank wat mevrouw Jansen kan lenen en of zij in staat is de maandlasten van de woning die ze aankoopt te betalen. Indien dit in orde is, geniet ze van extra zekerheid van NHG gedurende de looptijd van haar hypotheek.

Langer dan drie jaar actief als ondernemer?

Indien je al langer zelfstandig ondernemer bent, gelden er andere regels. Dan beschik je als het goed is namelijk over drie Inkomstenbelasting-aangiftes van je bedrijf. Op basis hiervan wordt er een toetsinkomen vastgesteld. Dit houdt de gemiddelde nettowinst over de afgelopen drie kalenderjaren in met als maximum de nettowinst uit het laatste kalenderjaar.

Wil je weten of jij als zelfstandig ondernemer in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel