sluiten
Home Actueel
NHG biedt ondernemers hulp bij hypotheekaanvraag
Nieuws

NHG biedt ondernemers hulp bij hypotheekaanvraag

De coronacrisis heeft veel ondernemers financieel geraakt. Een tijdelijke daling van het ondernemersinkomen kan flinke gevolgen hebben voor de kans op een financiering of de hoogte daarvan. Een omzetdaling kan maar liefst drie jaar van invloed zijn op het te lenen bedrag. Niet eerlijk, zo vindt Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De organisatie bedacht in samenspraak met de overheid, geldverstrekkers en deskundigen een oplossing. Kan een ondernemer aantonen dat zijn omzet tijdelijk is gedaald als gevolg van de coronacrisis, dan mogen geldverstrekkers beslissen de resultaten uit deze periode niet (volledig) mee te nemen in de hypotheekaanvraag. Dat biedt ondernemers – ook in deze tijd – toch een eerlijke kans op de woningmarkt.

Hypotheek Visie

dinsdag 30 juni 2020

Rekenen met cijfers van voor en na ‘coronadip’

Hoeveel een ondernemer kan lenen, wordt door de meeste geldverstrekkers en NHG beoordeeld aan de hand van het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Het jaarinkomen van 2020 kan voor veel ondernemers een stuk lager uitpakken. Bij bovengenoemde rekenmethode betekent dit dat de ondernemer minder kan lenen. De nieuwe NHG-maatregel steekt daar een stokje voor en maakt het voor geldverstrekkers mogelijk om te rekenen met de cijfers van voor en na de ‘coronadip’. De belangrijkste vraag is of het de ondernemer gelukt is om het resultaat terug te brengen naar het niveau van voor de crisis.

Maatwerk

NHG-bestuurder Carla Muters benadrukt dat het hier om maatwerk gaat. “NHG zet zich in voor verantwoorde toegang van woonfinanciering. Dit betekent ook dat we willen voorkomen dat ondernemers die inmiddels weer draaien zoals voor de crisis, onnodig minder toegang krijgen tot deze financiering. De onderbouwing bij een hypotheekaanvraag wordt nu extra belangrijk. Met deze nieuwe maatregel geven we de beoordelaars extra ruimte om zelf in te schatten wat verantwoord is, gezien de individuele situatie van de ondernemer.” De nieuwe werkwijze wordt per 1 augustus 2020 toegepast bij alle hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie.

Advies

Heb jij als ondernemer een woning op het hoog. Maak dan een afspraak meteen van onze adviseurs. Zij onderzoeken welke financiële mogelijkheden je hebt en hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel