sluiten
Home Actueel
Blog: hoe lang is de bedenktijd als je een huis koopt rond de feestdagen?
Blog

Blog: hoe lang is de bedenktijd als je een huis koopt rond de feestdagen?

Alsof de feestmaand nog niet feestelijk genoeg is, loop je ook nog tegen je droomhuis aan. Daar wil je werk van maken. Je doet een bod en komt tot overeenstemming met de verkopende partij. Toch is het huis op dat moment nog niet écht van jou. Daar gaan nog een aantal handelingen aan vooraf. Neem het doorlopen van de wettelijke bedenktijd, die jou als koper in staat stelt je te bedenken. Rond de feestdagen werkt dit nét even anders. Wij leggen het uit.

Laatst gewijzigd

donderdag 24 november 2022

Wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huis

Een huis kopen is geen pakje boter. Het is een serieuze beslissing met impact op je hele financiële situatie, nu en later. Om overhaaste keuzes uit te sluiten bestaat de wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huis. Dit is een bedenktijd van drie dagen voor de kopende partij, die van start gaat op het moment van tekenen. Een particuliere huizenkoper kan binnen dat tijdsbestek nog afzien van de koop zonder opgaaf van reden.  

De wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huis is officieel drie dagen. De klok gaat in op de dag dat de koper een kopie van de getekende overeenkomst ontvangt. Beide partijen hebben getekend. De bedenktijd is wettelijk verplicht en een bedenktijd korter dan drie dagen mag in geen enkel geval. Langer mag wel indien beide partijen hiermee instemmen. De aankoop is bij het aflopen van de bedenktijd definitief, tenzij een beroep gedaan kan worden op ontbindende voorwaarden.

Bedenktijd aankoop huis

De bedenktijd tijdens de feestdagen

Weekenddagen en feestdagen vormen uitzonderingen. Loopt de bedenktijd af op een weekend- of feestdag? Dan eindigt de bedenktijd op de eerstvolgende werkdag. Wanneer twee of drie dagen van de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag vallen, wordt de bedenktijd langer. 

Voorbeeld: je ontvangt de ondertekende koopovereenkomst op de laatste werkdag voor Kerstmis. Dat is vrijdag 23 december 2022. De bedenktijd loopt dan op woensdag 28 december 2022 af. De zaterdag en twee kerstdagen worden niet meegerekend.

Een hypotheekadviseur berekent de bedenktijd voor je

Met een deskundige hypotheekadviseur onder je sneltoets weet je gedurende het gehele traject waar je aan toe bent. Van het uitbrengen van een bod tot het regelen van de financiën tot het berekenen van de bedenktijd bij de aankoop van een huis. Met hypotheekadvies van Hypotheek Visie doe je het samen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel