sluiten
Home Actueel
De WOZ-beschikking valt op de mat
Blog

De WOZ-beschikking valt op de mat

Het is ieder jaar weer afwachten hoe de WOZ-waarde van je koopwoning uitvalt. De waarde van een woning wordt namelijk bepaald op basis van verschillende factoren. Ieder jaar mag je de beschikking in januari of februari op de (spreekwoordelijke) deurmat verwachten. Gooi ‘m niet bij het oud papier, want deze brief is van invloed op o.a. de gemeentelijke belastingen die je betaalt. Ik vertel je meer over de WOZ-beschikking.

Laatst gewijzigd

vrijdag 3 januari 2020

Wat is de WOZ-waarde?

Waardering Onroerende zaken, ook wel de WOZ-waarde genoemd, wordt bepaald door de gemeente. Zij zorgen dat er een taxatie wordt uitgevoerd en je woning op waarde wordt geschat. Hierbij kijken ze naar het bedrag dat de woning zou hebben opgeleverd op 1 januari van vorig jaar. Dus op 1 januari 2019 (de waardepeildatum).

Een taxateur kijkt o.a. naar de staat van de woning en naar de grond, maar ook naar vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Het taxatierapport ontvang je vaak als bijlage bij de WOZ-beschikking of kun je opvragen. De uiteindelijke WOZ-waarde is van invloed op de gemeentelijke belastingen die je betaalt. En kan ook van invloed zijn op eventuele onderhandelingen met potentiële kopers als je je huis wilt verkopen.

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde kun je zelf controleren. Bijvoorbeeld door bij het WOZ-waardeloket kosteloos de waarden van vergelijkbare

huizen op te vragen. Aan de hand van die waarden kun je toetsen of de WOZ-waarde van jouw woning in de buurt komt. Heb je toch het idee dat er iets niet klopt? Bezwaar aantekenen kan door te beargumenteren waarom de beschikking volgens jou niet klopt. Dit kan binnen zes weken, daarna vervalt je recht tot het aantekenen van bezwaar.

Het is niet gek als de WOZ-waarde van jouw woning dit jaar hoger uitvalt. Dit komt omdat de huizenprijzen flink gestegen zijn. Hierdoor wordt ook jouw woning automatisch waardevoller. Niet fijn voor de gemeentelijke belastingen die je betaalt, wel fijn als je je huis wilt verkopen. Meer informatie over de waarde van je woning? Vraag het je hypotheekadviseur.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel