sluiten
Home Actueel
Hulp van je (schoon)ouders
Blog

Hulp van je (schoon)ouders

Vooral voor starters op de woningmarkt kan het eigen geld wat je moet inleggen bij het kopen van een woning een flink bedrag zijn. Een (financieel) steuntje in de rug van je (schoon)ouders is dan enorm welkom.

Laatst gewijzigd

maandag 5 maart 2018

Een eenvoudige manier waarop ouders kunnen helpen bij de aankoop van een woning is een schenking. Voor de aankoop en/of de verbetering van een woning is het toegestaan om tot € 100.800,- belastingvrij (in 2018 aan inflatie aangepast) te schenken. Een schenking wordt vastgelegd in een schenkingsovereenkomst en kan ook worden vastgelegd bij de notaris (niet verplicht).

Lening bij je ouders

Een andere mogelijkheid is een lening bij je ouders. Ouders stellen een bedrag beschikbaar wat in termijnen moet worden terugbetaald. Ook moet er een rentevergoeding worden betaald. Ouders kunnen ervoor kiezen om de te betalen rente terug te schenken. De lening heeft wel invloed op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen. Ook al wordt de rente terug geschonken.

Er zijn nog andere manieren waarop ouders kunnen helpen.

Overwaarde benutten

Ongeveer een jaar geleden had mijn collega een gesprek met een stel dat graag een woning wilde aankopen voor hun dochter. Voor de dochter was het namelijk nog niet mogelijk om zelf een woning aan te kopen. De ouders hebben gebruik gemaakt van de overwaarde op hun woning en de hypotheek verhoogd. Met dit geld hebben zij voor hun dochter een woning aan kunnen kopen.

Een half jaartje later kwamen dezelfde mensen terug, omdat zij ook hun andere dochter wilden helpen. De overwaarde op hun hypotheek was al benut, maar met een goed lopend bedrijf was er genoeg inkomen om nog een hypotheek af te sluiten. Met een hypotheek in de vorm van een investering hebben ze ook voor hun andere dochter een woning aan kunnen kopen. Behalve dat de ouders op deze manier beiden dochters hebben kunnen helpen, bouwen zij nu ook een goede voorziening op voor hun pensioen.

Een mooie manier dus om kinderen te helpen en er zelf ook profijt van te hebben. Mogelijkheden genoeg.

Els van Setten is Online Financieel Adviseur bij Hypotheek Visie en vertelt in haar blogs over haar werk als financieel adviseur.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel