sluiten
Home Actueel
Nu nog gebruik maken van de jubelton? Einde belastingvrij schenken voor een huis in zicht
Nieuws

Nu nog gebruik maken van de jubelton? Einde belastingvrij schenken voor een huis in zicht

In 2013 is de jubelton geïntroduceerd. Een belastingvrije schenking, waarmee (groot)ouders hun (klein)kinderen financieel mogen ondersteunen bij de aankoop van een woning. De schenkingsvrijstelling geldt tot eind dit jaar voor een bedrag tot €106.671. Per 1 januari 2023 wordt de jubelton fors verlaagd. Reden genoeg om dit jaar nog gebruik te maken van de jubelton.

Hypotheek Visie

donderdag 1 december 2022

jubelton belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken voor een huis

Het ondersteunen van (klein)kinderen bij de financiering van een woning is voor veel ouders een goede reden voor een schenking. Overigens niet alleen ouders: eenieder mag geld schenken voor een woning als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Dat dit belastingvrij kan is erg interessant. Het gaat tenslotte bij de aankoop van een huis vaak over grote bedragen. Belastingvrij schenken kan dit jaar nog tot ruim €100.000.

Als de schenking voor iemand is, die niet meteen een nieuw huis koopt of een verbouwing op de planning heeft staan, is nu gebruik maken van de jubelton nog steeds interessant. De schenking mag apart gezet worden, maar de gift moet wel binnen drie kalenderjaren gebruikt worden voor zaken aangaande het eigen huis.  

Per 2023 verlaagd, in 2024 afgeschaft

Vanaf 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd naar €27.231. Dat betekent dat er bijna €80.000 minder belastingvrij geschonken mag worden. In 2024 schaft het Kabinet de jubelton-regeling helemaal af. Dit om ongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen. 

Hypotheekadvies bij Hypotheek Visie

Een huis kopen is een grote financiële beslissing. Goed advies is geen overbodige luxe. Meer informatie over de jubelton of nieuwsgierig naar de mogelijkheden in jouw financiële situatie? Maak een afspraak bij een deskundig adviseur van Hypotheek Visie. 

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel