sluiten
Home Actueel
Kijk je ouders eens lief aan..
Blog

Kijk je ouders eens lief aan..

Het ouderlijk nest verlaten of je studentenkamer inruilen voor een ruimtelijker optrekje? Het is heel normaal dat je op een bepaalde leeftijd toe bent aan een nieuwe fase: een woning voor jou alleen. En een koopwoning staat dan vaak bovenaan de wensenlijst. Helaas is dat niet altijd de gemakkelijke optie, maar er zijn mogelijkheden. Misschien is het een goed moment om je ouders eens extra lief aan te kijken.

Laatst gewijzigd

dinsdag 31 december 2019

Een belastingvrije schenking voor een huis

Zo werd het voor een starter op de woningmarkt onlangs een stuk makkelijker om een woning te kopen. Zij kreeg hulp van haar ouders door middel van een schenking. Ouders mogen hun kinderen, ook in 2020, maximaal €100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Deze regeling staat bekend onder de naam Jubelton. Dit geld moet daadwerkelijk besteed worden aan een woning en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Ook is het zaak dat het (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Sluit een hypotheek af bij je ouders

Koop je een eerste woning, dan sluit je negen van de tien keer een hypotheek af bij een geldverstrekker zoals een bank. Je dient genoeg te verdienen en spaargeld te hebben, zij lenen jou het geld voor een koopwoning. Indien dit niet het geval is, dan kan het zijn dat de bank niet het gehele bedrag – dat je nodig hebt voor de aankoop van een woning – wil verstrekken. Om dit op te vullen kun je een lening afsluiten bij je ouders. Voor je ouders heeft dit ook voordelen: de hypotheekrente die zij over de familiehypotheek ontvangenis hoger dan de huidige spaarrente.

Het koophuis van je ouders huren

Dit zie ik in de praktijk ook voorkomen: ouders kopen een tweede huis en de kinderen mogen hier tegen betaling van huur wonen. Indien ouders niet genoeg vermogen hebben om de woning te betalen, dan kunnen zij een verhuurhypotheek afsluiten. Bij deze hypotheekvorm is het toegestaan de woning als onderpand te verhuren.

Je ouders kunnen jou dus ondersteunen bij het kopen van een eerste woning. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren over bovenstaande opties door een hypotheekadviseur. Iedere optie kent namelijk een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Maak een afspraak bij een financieel adviseur.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel