sluiten
Home Actueel
Huurprijzen flink omhoog. Kan ik beter kopen?
Blog

Huurprijzen flink omhoog. Kan ik beter kopen?

Afgelopen juli zijn de huurprijzen met gemiddeld 2,9% gestegen. Dat is de grootste huurstijging in zes jaar tijd! We krijgen steeds vaker de vraag van mensen of ze niet beter een huis kunnen kopen. Hier is niet één juist antwoord op; het verschilt per persoon en situatie. Ik vertel je meer over een aantal voor- en nadelen van huren en kopen .

Laatst gewijzigd

zaterdag 5 september 2020

Onderhoud en verbouwen huis

Een voordeel van het huren van een huis is dat je je geen zorgen hoeft te maken over grote reparaties en onderhoud van de woning; dat regelt de verhuurder. Een nadeel: je mag (waarschijnlijk) het huis niet verbouwen naar je eigen smaak. En als je dat wel doet, moet je het aan het eind van het huurcontract weer opleveren in de oude staat. Bovendien kost een verbouwing jou geld en profiteer je niet van een waardestijging. Als je een huis koopt, kun je die inrichten en verbouwen naar wens. Een verbouwing kan je woning meer waard maken.

Maandlast

Een ander pluspunt van een huis kopen, is dat je jarenlang dezelfde maandlast hebt, vooral als je de hypotheekrente lang vastzet. Dit in tegenstelling tot de huurprijs die meestal jaarlijks stijgt. Daarnaast kun je met een koopwoning vermogen opbouwen en dat kan niet met een huurwoning. Daar gooi je in principe elke maand het huurbedrag ‘weg’, buiten dat je natuurlijk weer een maand in de woning mag wonen.

Kosten huis huren of kopen

Er zit ook een verschil in de kosten bij huren of kopen. Waar bij een huurwoning alle kosten in het contract verwerkt zitten, krijg je bij een koopwoning te maken met extra lasten voor woningbezit zoals onroerendzaakbelasting (ozb) en gemeentelijke heffingen. Bij een huurwoning betaal je daarentegen weer servicekosten.

Wil je een huis kopen ? Dan krijg je ook te maken met kosten voor o.a. hypotheekadvies, taxatiekosten, makelaars- en notariskosten. Bij een huurwoning moet je rekening houden met een waarborgsom en inschrijfgeld bij een woningbouwvereniging.

En… Ga je een woning huren of kies je toch voor een koopwoning? Een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie kan je helpen inzichtelijk te maken wat je mogelijkheden zijn om een huis te kopen. Zo kun je wellicht makkelijker een keuze maken. Maak een afspraak.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel