sluiten
Home Actueel
Wat doe jij met je vakantiegeld?
Blog

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Het is weer bijna zover… de storting van je vakantiegeld. Altijd fijn zo’n extraatje, maar wat kun je er eigenlijk het beste mee doen?

Laatst gewijzigd

zaterdag 31 maart 2018

Persoonlijk kies ik ervoor om mijn vakantiegeld te besteden aan dat waar het oorspronkelijk voor is bedoeld, namelijk aan een heerlijke vakantie naar Ibiza! Maar er zijn natuurlijk meer opties. Misschien heb jij wel een bepaald doel waarvoor je aan het sparen bent, bijvoorbeeld een auto, het maken van een verre reis of een nieuwe inrichting. Je vakantiegeld kan je helpen dat doel sneller te bereiken.

Heb je een lening of betalingsachterstand? Deze kun je (gedeeltelijk) aflossen met je vakantiegeld. Dit verlaagt direct je maandlasten, want je gaat minder rente betalen. Een bijkomend voordeel hierbij is ook dat je leencapaciteit stijgt. Dit houdt in dat je een hogere hypotheek kunt krijgen omdat je maandelijkse verplichtingen lager zijn.

Veel mensen zetten het vakantiegeld op de spaarrekening. Zo bouw je een buffer op voor onverwachte uitgaven. Denk aan de vervanging van een kapotte wasmachine of reparatie van de auto. Ik hoor vaak mensen zeggen dat je je vakantiegeld het beste kunt gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Dit aangezien de rente die je op je spaargeld krijgt veel lager is dan de rente die je betaalt over de hypotheek. Dat dit niet altijd het verstandigst is wil ik je laten zien met het volgende voorbeeld:

Stel, je hebt een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro met een rente van 5% en je inkomen is 50.000 euro bruto per jaar. Je betaalt dan elke maand 833 euro bruto aan hypotheekrente.

Hierbij hoort een netto maandlast van ongeveer 483 euro. Op basis van bovengenoemd salaris krijg je 2.320 euro vakantiegeld gestort. Als je hiermee de hypotheek aflost daalt de schuld naar 197.680 euro. De bruto maandlast wordt dan 823 euro en netto betaal je voortaan ongeveer 478 euro per maand. De structurele besparing bedraagt dus slechts 5 euro netto per maand.

Voor de meeste mensen is 5 euro netto per maand nauwelijks voelbaar. Toch is het een behoorlijk bedrag wat je investeert.

Ben je van plan om binnenkort je eerste woning of een andere woning aan te kopen? Dan is het slim om je vakantiegeld achter de hand te houden om de bijkomende kosten te betalen. Denk hierbij aan kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, advieskosten en taxatiekosten. Voor de aankoop van een woning heb je namelijk steeds meer eigen geld nodig. Sinds januari 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Alle bijkomende kosten moet je dus uit eigen middelen betalen.

Wat je het beste kunt doen met je vakantiegeld? Dat is dus geheel afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Je adviseur kan je hier alles over vertellen.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen.In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel