sluiten
Home Actueel
Vakantiegeld: wat kun je er het beste mee doen?
Nieuws

Vakantiegeld: wat kun je er het beste mee doen?

Het vakantiegeld wordt bij de meeste mensen eind mei weer gestort. Heb jij hier al een bestemming voor? Besteed je het aan je vakantie of gebruik je het geld voor het kopen van een nieuw huis? Wat is verstandig om met dit geld doen?

Hypotheek Visie

woensdag 1 mei 2019

Kopen huis

Ben je van plan om binnenkort je eerste huis of een ander huis te kopen? Dan is het slim om je vakantiegeld achter de hand te houden om de bijkomende kosten te betalen. Denk aan kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten. Voor de aankoop van een woning heb je namelijk steeds meer eigen geld nodig. In 2019 mag je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Een groot deel van de bijkomende kosten moet je dus uit eigen middelen betalen. Ben je benieuwd naar je mogelijkheden om een huis te kopen? Onze adviseurs staan graag voor je klaar.

Aflossen hypotheek of andere leningen

Ook kun je je geld gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek. Je mag meestal jaarlijks een percentage boetevrij aflossen. Dit ligt vaak tussen de 10% en 20%. Los je meer af dan kan de geldverstrekker een boeterente in rekening brengen. Wil je weten of tussentijds aflossen verstandig is? Maak een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Heb je een lening of betalingsachterstand? Dan kun je deze (gedeeltelijk) aflossen met je vakantiegeld. Dit verlaagt direct je maandlasten, want je gaat minder rente betalen. Heb je meerdere leningen? Los dan eerst de lening met het hoogste rentepercentage af. Check wel even of je de lening boetevrij kunt aflossen.

Sparen voor onvoorziene of grote uitgaven

Een andere optie is om je vakantiegeld op je spaarrekening te zetten. Je kunt een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven. Als je wasmachine kapot gaat is het prettig als je een nieuwe kunt kopen of als je een dure reparatie aan je auto hebt, je deze ook kunt betalen. Heb je een eigen huis, dan is het fijn als je geld op je spaarrekening hebt staan voor het onderhoud.

Je kunt ook sparen voor een specifiek doel. Een verre reis of een nieuwe auto. Heb je je geld voorlopig niet nodig dan kun je je geld op deposito zetten in plaats van een gewone spaarrekening. Een deposito is een spaarrekening waarbij je geld voor een afgesproken periode vaststaat tegen een vaste rente. Je kunt je spaargeld dan niet zomaar opnemen en je kunt meestal niet bijstorten. Meestal is de rente bij een deposito hoger dan bij een spaarrekening.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel