sluiten
Home Actueel
Een hypotheek afsluiten zonder hypotheekrenteaftrek
Nieuws

Een hypotheek afsluiten zonder hypotheekrenteaftrek

Soms kiezen consumenten voor een hypotheekconstructie zonder hypotheekrenteaftrek. Dit is met name handig als de rente laag staat. Het voordeel is dat je hierdoor meer leencapaciteit of lagere maandlasten kunt creëren.

Hypotheek Visie

vrijdag 9 oktober 2020

hypotheek afsluiten zonder hypotheekrenteaftrek

  Door af te zien van de hypotheekrenteaftrek is het mogelijk om niet de gehele hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen. Een deel van de hypotheek kun je dan als aflossingsvrije hypotheek afnemen. Banken hanteren hierbij wel de regel, dat het aflossingsvrije hypotheekdeel niet hoger mag zijn dan 50% van de waarde van de woning. Doordat je voor het aflossingsvrije deel alleen rente betaalt en geen aflossing scheelt je dat in je maandlasten en mogelijk je leencapaciteit. Wanneer de hypotheekrente laag staat, kan het voordeel opleveren om deze constructie te verkiezen boven een annuïtaire of lineaire hypotheek.

  Starters en senioren

  Het zijn vooral starters en senioren die voor een hypotheekconstructie met een deel zonder hypotheekrenteaftrek kiezen. Voor starters kan deze constructie soms betekenen dat ze hierdoor meer leencapaciteit hebben en dus wel een bepaalde woning kunnen kopen die ze anders niet hadden kunnen kopen. Senioren kiezen voor deze constructie aangezien ze hierdoor lagere maandlasten krijgen en daardoor ook na pensionering in de woning kunnen blijven wonen of ruimer kunnen leven.

  Eigenwoningforfait

  Klanten die een relatief lage hypotheek hebben ten opzichte van de waarde van de woning, kiezen ook steeds vaker voor een constructie zonder hypotheekrenteaftrek. Dit is interessant als het eigenwoningforfait hoger is dan de jaarlijks te betalen hypotheekrente, of waarbij het verschil tussen de twee niet langer een interessante aftrekpost oplevert.

  Geen hypotheekrenteaftrek? Laat je altijd adviseren

  Het uitrekenen of je beter voor een volledige annuïtaire of lineaire hypotheek kunt kiezen met hypotheekrenteaftrek of een deel aflossingsvrij zonder hypotheekrenteaftrek is maatwerk en van veel factoren afhankelijk. Een adviseur is dan zeker geen overbodige luxe. Vraag daarom altijd advies aan een hypotheekadviseur. Die kan voor jou de verschillende scenario’s in kaart brengen.

  Maak een afspraak >

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  zelf hypotheek regelen Blog Zelf aan de slag met je hypotheek? Denk hieraan! bijkomende kosten huis kopen Blog Bijkomende kosten: met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?
  Meer actueel