sluiten
Home Actueel
Is het verstandig om nu een huis te kopen?
Nieuws

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Het coronavirus heeft een grote impact op onze samenleving. Het brengt grote onzekerheid met zich mee. Voor wie verhuisplannen heeft komt nu de vraag opzetten: ‘Is het wel verstandig om nu een huis te kopen?’ Wij geven je een aantal overdenkingen mee waarom het juist nu interessant kan zijn.

Hypotheek Visie

maandag 20 april 2020

Lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat nu nog laag. De verwachting is wel dat deze gaat stijgen. Hoe lager de rente, hoe lager je maandlast. En die lage maandlast maakt het aantrekkelijk om nu te kopen. De rente is een belangrijk onderdeel bij het berekenen van je maximale hypotheek. Je mag maar een deel van je inkomen besteden aan woonlasten. Door een lagere rente, zijn je maandlasten lager en kun je meer lenen.

Huizenprijzen

Volgens economen van de Rabobank zullen de prijzen van woningen minder hard stijgen. De verwachting is niet dat het komt tot een grote prijsdaling. Er is namelijk nog steeds een groot woningtekort in Nederland en bovendien staat de hypotheekrente laag. Het kabinet heeft veel steun toegezegd aan bedrijven en werknemers. Als de situatie niet te lang aanhoudt dan bestaat volgens de Rabobank de kans dat in het tweede helft van het jaar de prijzen weer stijgen.

Daar komt bij dat mensen die hun woning te koop hebben gezet voor de coronacrisis op zoek zijn naar zekerheid en blij zijn als ze hun woning verkopen. Ze zullen misschien sneller een bod accepteren.

Krapte op de woningmarkt

De NVM geeft aan dat er in de eerste weken van de strengere maatregelen ten behoeve van het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus de woningmarkt nog ‘gewoon’ doorging. Het aantal woningen dat verkocht is, is in de week van 30 maart tot zondag 5 april, met 4% toegenomen in vergelijking met de week ervoor. Mensen met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze volgens het NVM gewoon door.

Minder concurrentie

Er zijn mensen die het nu niet aandurven om een woning te kopen. Zijn hebben net hun bedrijf voor onbepaalde tijd moeten sluiten of ze zijn werkloos geworden. Of ze vinden het niet prettig om nu een woning te bezichtigen. Het lijkt erop dat een aantal mensen hun verhuisplannen in de ijskast leggen. Er is dus minder concurrentie en voor jou dus meer kans.

Kopen verstandig? Laat je goed adviseren

Of het voor jou verstandig is om nu een huis te kopen, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Het is belangrijk dat je een huis koopt waar je fijn kunt wonen met een hypotheek die past bij je levensstijl en een betaalbare maandlast. Belangrijk is dat die maandlast ook betaalbaar blijft als de omstandigheden wijzigen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel