sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: einde aan sterke stijging woningprijzen
Nieuws

Marktontwikkelingen: einde aan sterke stijging woningprijzen

De woningmarkt verandert continu. Hypotheek Visie zorgt ervoor dat je op de hoogte bent en blijft van alle veranderingen. Tijd voor een woningmarkt update.

Hypotheek Visie

vrijdag 18 november 2022

Prijzen stabiliseren en minder woningverkopen

Het Kadaster merkt in het laatste kwartaalbericht op dat er ‘iets aan de hand is’ op de woningmarkt. Een teruglopende markt noemen zij het ook wel. Sinds 2013 is het niet meer voorgekomen dat de prijzen van bestaande koopwoningen twee maanden achter elkaar daalden. Dit kwartaal wel. Dit kwartaal kenmerkt zich ook door een daling in het aantal woningverkopen. Het Kadaster registreerde 50.000 transacties. Dat is 6% minder dan in het derde kwartaal een jaar eerder.

 

Woning met slecht energielabel minder populair

De gestegen energieprijzen maken de Nederlander bewust van de voordelen van een huis met gunstig energielabel. Dat blijkt uit de cijfers. Vooral de prijs van woningen met energielabel E, F en G stijgen niet evenredig aan de prijzen van energiezuinige woningen. De prijzen van huizen met energielabel A stegen bijvoorbeeld met 13% ten opzichte van het derde kwartaal in 2021. Vooral in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht is het verschil duidelijk zichtbaar.

 

Aandeel investeerders op woningmarkt daalt

De overheid stelde een aantal maatregelen in werking om het voor investeerders minder aantrekkelijk te maken een pand te kopen en de kansen voor starters te vergroten. Ze verhoogde o.a. de overdrachtsbelasting. Het kwartaalbericht maakt duidelijk dat er inderdaad een dalende trend te zien is als het gaat om het aantal aankopen door investeerders. In het tweede half jaar van 2021 stond de teller op 6.000 woningverkopen van bewoners naar investeerders. In het eerste half jaar van dit jaar waren dit er nog maar 5.200.

 

Regel je hypotheek

Een eerste huis kopen? Verhuizen naar een andere woning? Regel je hypotheek bij een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Maak een afspraak en ontdek de mogelijkheden.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel