sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: juist nu een huis kopen, huis met laag energielabel interessant
Nieuws

Marktontwikkelingen: juist nu een huis kopen, huis met laag energielabel interessant

De woningmarkt op? Spannend. Hypotheek Visie houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de markt. Met vandaag: waarom het juist nu een goed moment kan zijn om een woning te kopen én de invloed van een laag energielabel op de vraagprijs en concurrentie. Dit zijn de marktontwikkelingen van dit moment. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

donderdag 18 mei 2023

marktontwikkelingen huis kopen

  Hypotheekrenteverwachting en huizenprijzen

  Als het aankomt op de hypotheekrente moeten we bij de Europese Centrale Bank (ECB) zijn. Om de inflatie in te dammen kiest de ECB er voor de zevende keer sinds juli 2022 voor om de rente te verhogen. Met 0,25%. Er zijn minimale verschillen te zien in de inflatiecijfers, waardoor we verwachten dat de hypotheekrente ook de komende tijd nog zal stijgen.

  Daarnaast is er ook veel te doen geweest over de huizenprijzen. Deze rezen tot het plafond, maar sinds enkele maanden neemt de prijsstijging licht af. Hierin verwachten we geen grote prijsdalingen in de komende maanden. 

  Met dit in ons achterhoofd is het dus juist nu interessant een huis te kopen. Waarom? De hypotheekrente blijft stijgen en de huizenprijzen gaan niet op miraculeuze wijze ineens erg omlaag.  

  Huis met laag energielabel biedt mogelijkheden

  Het energielabel is voor de meeste huizenkopers steeds belangrijker. Een duurzame woning brengt heel wat voordelen met zich mee. Je zou denken dat een woning met een laag energielabel een slechte koop is, maar niets is minder waar. Het kan heel interessant zijn een nog niet zo duurzame woning te kopen. Deze kun je namelijk zelf energiezuinig maken. De overheid heeft daar verschillende aantrekkelijke subsidies voor. Daarnaast zijn deze huizen minder populair, wat ervoor zorgt dat je ze voor een schappelijke koopprijs koopt, en er financiële ruimte overblijft voor een verbouwing en/of verduurzaming

  Jouw financiële situatie en een huis kopen

  Natuurlijk hangt het sterk van je persoonlijke situatie af of een huis bij je past en of het nu een goed moment is om te kopen. We weten wel dat langer wachten vooralsnog niet per se hand in hand gaat met positievere vooruitzichten. Een hypotheek afsluiten voor een bestaande woning, nieuwbouwwoning of huis met laag energielabel? Onze adviseurs adviseren je graag! Maak een afspraak.  

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  woning kopen zonder eigen geld Blog Woning kopen zonder eigen geld, kan dat? zelf hypotheek regelen Blog Zelf aan de slag met je hypotheek? Denk hieraan!
  Meer actueel