Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
We vallen maar meteen met de deur in huis: een woning kopen zonder spaargeld is lastig. Tenzij je een (groot)ouder hebt, die je bij kan staan, is het nodig je eigen geld in te brengen om alle kosten rondom de koop te financieren. Sinds 2018 geldt namelijk dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen.
*tekst gaat verder onder afbeelding
Laatst gewijzigd
dinsdag 2 mei 2023
Als je een woning koopt, mag je een bedrag dat gelijkstaat aan de waarde van de woning lenen. Je hypotheek is dus nooit hoger dan de woningwaarde. Behalve als je ervoor kiest het huis duurzaam te verbouwen en dat waardevermeerdering oplevert. Dan mag je tot 106% van de woningwaarde lenen. Deze regel heeft de uitwerking dat voor de bijkomende kosten dus echt eigen geld nodig is.
Eigen geld is het bedrag dat je uit eigen zak kunt investeren. Heb je niet voldoende eigen middelen? Kijk dan eens naar een belastingvrije schenking. Ouders of grootouders mogen tot een bepaald bedrag schenken zonder dat zij over het bedrag belasting betalen. Daar kunnen jullie dit jaar nog gebruik van maken, want per 2024 wordt de belastingvrije schenking afgeschaft.
De kosten koper bedraagt zo’n 4 tot 6% van de koopsom. Dit is het bedrag dat je van eigen geld moet betalen. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten, beide noodzakelijk om een huis te kunnen kopen. Het blijft echter niet bij deze kosten. Zo zijn er andere zaken, waar een prijskaartje aan hangt in dit proces. Denk aan het in de arm nemen van een aankoopmakelaar, advieskosten en een bankgarantie, maar ook aan het laten opmaken van een bouwkundig rapport of het aanvragen van een hypotheek met NHG. Niet alle kosten gelden voor iedere huizenkoper, maar het is wel goed dit mee te nemen in je kostenberekening.
Voor starters is de situatie iets genuanceerder. Als je onder de 35 jaar bent en de koopwoning jouw hoofdverblijf wordt, krijg je een vrijstelling. Eenmalig hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt voor woningen tot €440.000.
Ook andere regelingen zoals de Starterslening zijn er om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten. Dit is een lening naast de hypotheek, die je afsluit om het verschil te financieren tussen de aankoopprijs en je maximale hypotheek. Je begint na 3 jaar – als je financiële situatie gunstiger en stabieler is – met het betalen van rente en aflossing.
Eigen geld is dus onmisbaar als je een woning wilt kopen. Heb je spaargeld? Super, dan kan jouw zoektocht beginnen. Heb je niet voldoende spaargeld of verdien je nét niet genoeg als starter? Weet dan dat er mogelijkheden zijn. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur en ontdek het zelf.