Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Ben je op zoek naar een nieuw huis? In veel delen van Nederland is inmiddels sprake van een overspannen huizenmarkt. Het woningaanbod daalt en de vraag stijgt. Heb je een huis gevonden dat bij je past? Dan is de kans groot dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Vaak zijn er meerdere kapers op de kust. Hoe pak je dat aan? Wij geven je een aantal tips.
Hypotheek Visie
donderdag 30 maart 2023
Zorg dat je weet hoeveel je kunt lenen. Dan weet je hoe groot je onderhandelingsruimte is. Een eerste indicatie krijg je door op onze site je maximale hypotheek te berekenen. Wil je meer zekerheid en inzicht in je hypotheekmogelijkheden met behulp van een deskundige? Dan kun je het Hypotheekbelofterapport aanvragen. Dit rapport geeft je een snelle, betrouwbare indicatie van je hypotheekmogelijkheden. De berekening is gecheckt bij meerdere geldverstrekkers en een deskundige belt je na om het rapport en de berekening samen door te spreken. Met het Hypotheekbelofterapport kun je ook de verkoper en de verkoopmakelaar meer zekerheid bieden dat je het bedrag daadwerkelijk kunt lenen. Dat geeft je een sterke onderhandelingspositie wat zeker in de huidige huizenmarkt een groot voordeel is. Als je weet wat je mogelijkheden zijn, weet je tot hoever je kunt bieden op een huis.
Lees meer over de Hypotheekbelofte >
Voordat je een bod doet is het verstandig om je goed te laten informeren. Vraag bij het kadaster de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving op. En kijk eens goed voor welke prijs huizen in de buurt te koop staan. Je kunt eventueel een aankoopmakelaar in de hand nemen. Die is goed op de hoogte van de ontwikkelingen en kan je adviseren over het openingsbod en helpen bij de onderhandelingen.
Zijn er veel geïnteresseerden en wil je het huis per se kopen? Dan wil je misschien wel meer betalen dan de vraagprijs. Houd er wel rekening mee dat je niet meer kunt lenen dan 100% van de waarde van de woning. Behalve de koopsom moet je vaak nog ongeveer 4% tot 6% aan bijkomende kosten betalen. Daarom moet je ook eigen geld inbrengen. Neem dit mee bij het bepalen van je bod. Als je meer biedt dan de taxatiewaarde, dan moet je meer eigen geld inbrengen.
Je hebt je droomwoning gevonden. Maar helaas zijn er meer kapers op de kust. Je wilt het huis graag hebben maar je wilt of kunt niet meer dan de vraagprijs betalen. Je kunt afspreken dat je biedt zonder ontbindende voorwaarden, zoals onder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring. Maar let op! Daar zijn wel risico’s aan verbonden. Wat als je de financiering toch niet rond krijgt? Overleg daarom altijd eerst even met je hypotheekadviseur. Wil je tóch graag bieden zonder ontbindende voorwaarden? Bied dan met de verzekering 'bieden met zekerheid'.
Natuurlijk woon je het allerliefste op die ideale locatie. Maar is het huis dan helemaal naar wens? Is het wel groot genoeg? Heb je de tuin die je zo graag wilt? En wat betaal je eigenlijk per m2? Soms is het goed om net wat verder te kijken. In een andere wijk en naar ander type huis. Een huis tegen een lagere prijs waar nog aan geklust moet worden. Vraag je af hoe lang je in het huis wilt blijven wonen en houd daar rekening mee bij het doen van een bod.
Een huis kopen is een van de grootste aankopen in je leven. Bereid je goed voor. En laat je vooral niet gek maken als er meerdere geïnteresseerden zijn. Een van onze hypotheekadviseurs kan je daar goed bij helpen. Maak een afspraak.