sluiten
Home
Ontbindende voorwaarden

Een huis kopen met ontbindende voorwaarden

Je hebt je droomhuis gevonden! Je wilt een bod uitbrengen. Niet alleen het bod is belangrijk maar denk ook na over ontbindende voorwaarden. Door deze op te nemen in het koopcontract kun je onder bepaalde situaties onder de koop uit. Er zijn verschillende voorwaarden die je kunt opnemen. De belangrijkste zetten we voor je op een rij.

Ontbindende voorwaarden

1. Voorbehoud van financiering

De bekendste ontbindende voorwaarde is onder voorbehoud van financiering, ook wel financieringsvoorbehoud genoemd. Krijg je de hypotheek namelijk niet binnen een bepaald termijn rond en kun je de afwijzing van een geldverstrekker aantonen, dan kun je de koop ontbinden. Neem je geen financieringsvoorbehoud op en krijg je de hypotheek niet rond, dan moet je een boete betalen. De boete is veelal 10% van de koopsom. Een flink bedrag.

Waarom financieringsvoorbehoud opnemen?
Ook als je vooraf hebt laten uitrekenen hoeveel je kunt lenen, raden we je aan op deze ontbindende voorwaarden op de nemen. Je kunt altijd op zaken stuiten waardoor een geldverstrekker besluit je geen hypotheek te geven.

Hypotheekbelofte
Heb je interesse in een woning en zijn er meerdere kapers op de kust? Dan ben je misschien geneigd om de ontbindende voorwaarden te laten vallen om zo meer kans te maken. Doe dit niet. Vraag via een van onze hypotheekadviseurs een Hypotheekbelofte aan. Met dit rapport kun je de verkoper meer zekerheid bieden dat je het bedrag kunt lenen.

Met ons nieuwe product "Bieden met Zekerheid" kun je bij Hypotheek Visie nu zonder voorbehoud van financiering, én zonder risico op een boete, een bod doen op een huis. Prettig voor zowel de koper als de verkoper. 

Onder voorbehoud van financiering

2. Voorbehoud van NHG-financiering

Een hypotheek met NHG heeft voordelen. Je krijgt een lagere rente en jij en de bank hebben meer zekerheid. Om voor een NHG-hypotheek in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vind je het belangrijk dat je een NHG-hypotheek kunt afsluiten, dan kun je in het koopcontract onder voorbehoud van NHG-financiering opnemen. De koop gaat dan niet door als je geen hypotheek met NHG kunt krijgen.

3. Voorbehoud bouwkundige keuring

Onder voorbehoud van financiering staat standaard in het koopcontract. Vind je dit niet nodig of weigert de verkoper dit, dan moet het in het koopcontract worden doorgestreept.
Met het bouwkundig voorbehoud kun je onder de koop uit, als uit een bouwtechnische keuring blijkt dat de woning ernstige gebreken heeft of als het herstellen meer gaat kosten dan dat vooraf is afgesproken.

4. Voorbehoud verkoop eigen woning

Heb je een eigen huis en wil je deze pas verkopen nadat je een andere woning hebt gevonden? Dan kun je in het koopcontract laten opnemen dat je woning eerst moet worden verkocht tegen een minimale verkooprijs en binnen een bepaalde tijd. Dit noemen ze ook wel de no-risk clausule. Het kan zijn dat de verkoper niet akkoord gaat met het opnemen van deze voorwaarden.

5. Voorbehoud huisvestingsvergunning

Het komt voor dat een gemeente het verplicht stelt om een huisvestingsvergunning te hebben. Als dat zo is, dan is het verstandig om in het koopcontract vast te leggen dat de koop niet doorgaat wanneer je van de gemeente geen vergunning krijgt.

Voorbehoud van financiering

Ontbindende voorwaarden vermelden bij je bod

De ontbindende voorwaarden zijn belangrijk bij de onderhandelingen met een verkoper. Daarom is het belangrijk dat je de ontbindende voorwaarden al vermeldt bij het uitbrengen van je eerste bod.

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

Als je een beroep wilt doen op de ontbindende voorwaarden, dan moet je dit meestal doen met een aangetekende brief.

Meestal moet je ook bewijsstukken meesturen. Hoe het precies moet, staat vermeld in het koopcontract bij de voorwaarden.

Wil je graag advies over je financiële mogelijkheden en welke ontbindende voorwaarden op jouw situatie van toepassing zijn? Maak dan een afspraak met een adviseur.