Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Het bod op de woning waar je verliefd op bent geworden, is geaccepteerd. Nu ga je het voorlopig koopcontract tekenen. Belangrijk is dat je daarin ontbindende voorwaarden laat opnemen. Daarmee kun je onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. De bekendste ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’, ook wel financieringsvoorbehoud genoemd.
Wij adviseren je om een financieringsvoorbehoud in het koopcontract op te nemen. Na het tekenen van het koopcontract heb je wettelijk nog drie dagen - waarvan minimaal twee werkdagen - de tijd om van de koop af te zien zonder reden. Daarna mag dit alleen als je je beroept op de ontbindende voorwaarden. Teken je niet onder voorbehoud van financiering en moet je van de koop afzien omdat je de financiering niet rond krijgt? Dan moet je een boete betalen. Om dat te voorkomen adviseren onze ervaren adviseurs je graag over ontbindende voorwaarden.
Bieden en kopen zonder voorbehoud van financiering is niet zonder risico. Heb je vooraf laten uitrekenen hoeveel je kunt lenen? Dan is het nog steeds verstandig om deze ontbindende voorwaarde op te nemen. Er kunnen zich altijd zaken voordoen, waardoor een geldverstrekker besluit dat je geen hypotheek kunt krijgen. Ook de acceptatieregels voor een hypotheek kunnen tussentijds strenger worden.
Echter, met het nieuwe product "Bieden met Zekerheid" kun je bij Hypotheek Visie nu zonder voorbehoud van financiering, én zonder risico op een boete, een bod doen op een huis. Prettig voor zowel de koper als de verkoper.
Het is belangrijk dat je de juiste dingen vastlegt bij het financieringsvoorbehoud.
Zorg in ieder geval dat je een datum vermeldt tot wanneer je de tijd hebt om de hypotheek rond te krijgen. Meestal wordt uitgegaan van 6 tot 8 weken na het tekenen van koopcontract. Daarnaast moet het hypotheekbedrag erin staan. Je kunt er ook voor kiezen om een rentepercentage en de hypotheekvorm te vermelden.
Wanneer je binnen de gestelde termijn nog geen akkoord hebt van de geldverstrekker, kun je de verkoper vragen om uitstel. Gaat deze akkoord met verlenging van de ontbindende voorwaarden, leg dan de nieuwe datum ook schriftelijk vast.
Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Daarmee krijg je extra zekerheid van de geldverstrekker en loop je dus minder risico. Laat hier dan een aparte ontbindende voorwaarden voor opnemen.
Krijg je de financiering niet rond? En wil je beroep doen op het financieringsvoorbehoud? Dan moet je meestal met een aangetekende brief een beroep doen op de ontbindende voorwaarde. Hoe dit precies moet, staat vermeld in het koopcontract bij de voorwaarden.
Bovendien moet je bewijsstukken laten zien dat je bij één of soms meerdere geldverstrekkers een aanvraag hebt ingediend en dat deze is afgewezen. Maak daarom snel bij aankoop een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur voor de aanvraag van een hypotheek. Krijg je een afwijzing, dan kan de adviseur het soms nog bij een andere geldverstrekker proberen.
Naast het financieringsvoorbehoud kun je ook andere ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract. Een voorbeeld is voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Als na een bouwkundige keuring blijkt dat er bepaalde gebreken zijn of dat de herstelkosten hoger zijn dan een vooraf vastgesteld bedrag, kun je onder koop uit. We zetten de belangrijkste vormen van ontbindende voorwaarden voor je op een rij.
Wil je kopen met financieringsvoorbehoud, maar toch een sterke onderhandelingspositie? Vraag dan De Hypotheekbelofte aan. Met het Hypotheekbelofterapport kun je de verkoper en de verkoopmakelaar meer zekerheid bieden dat je het bedrag kunt lenen. Je kunt De Hypotheekbelofte gratis aanvragen.