sluiten
Home Hypotheek en rente
Wat houdt een bouwtechnische keuring in?

Wat houdt een bouwtechnische keuring in?

Vanaf 1 februari 2018 staat in een koopcontract van een huis standaard een bouwkundig voorbehoud. Daarmee kun je als koper de koop afblazen als uit de bouwtechnische keuring blijkt dat het huis ernstige gebreken heeft of als de herstelkosten boven een vooraf afgesproken maximum komen. Voorheen was het ook mogelijk om in het voorlopig koopcontract een bouwkundig voorbehoud te laten zetten. Daar moest je als koper echter zelf om vragen. Nu staat het er dus standaard in. Het moet doorgestreept worden als de verkoper de keuring weigert of als jij het niet nodig vindt.

Waarom laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Al heb je een huis nog zo goed bekeken, het is moeilijk de echte bouwkundige staat in te schatten. Door een bouwkundig ingenieur naar jouw droomhuis te laten kijken, komen ook de mindere kanten van een huis naar voren. De bouwkundig ingenieur beschrijft in een rapport de onderhoudstoestand en de gebreken van het huis. Daarnaast geeft hij een schatting van de kosten die je direct moet maken voor het verhelpen van de gebreken of achterstallig onderhoud en een schatting van de kosten die je binnen een paar jaar kunt verwachten. De inspecteur inspecteert alleen wat hij ziet. Hij breekt niks af of open om bijvoorbeeld een lekkage op te sporen. Ook na het doen van een bouwtechnische keuring ben je er dus niet helemaal van verzekerd dat je een huis zonder verborgen gebreken koopt. Dankzij een bouwtechnische keuring weet je wel beter welke eventuele risico’s je loopt.

Wanneer laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Je kunt een bouwtechnische keuring laten uitvoeren voordat je een bod uitbrengt, tijdens de onderhandelingen met de verkoper en nadat je het koopcontract hebt getekend. Door het vooraf te doen, kun je je openingsbod misschien makkelijker bepalen. Echter komt dit in de praktijk zelden voor. Simpelweg omdat daar vaak geen tijd voor is. Vooral omdat er momenteel veel kapers op de kust zijn. Wil je het tijdens de onderhandeling doen? Dan loop je het risico dat je je geld uitgeeft aan een huis waarvan je niet zeker weet of je het uiteindelijk koopt. Het meest gebruikelijk is om de keuring uit te laten uitvoeren als je het koopcontract al hebt getekend. Zorg er dan voor dat je de uitslag van de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontract laat staan. Als je bijvoorbeeld een maximumbedrag aan renovatiekosten opneemt, kun je de koop ontbinden als blijkt dat de kosten hoger komen te liggen.

Een bouwtechnische keuring kost over het algemeen een paar honderd euro. Je krijgt dan een rapport van alle zaken die de bouwkundig ingenieur opgevallen zijn of die hij vermoedt. En een schatting van de kosten die je direct moet maken en over een paar jaar. Het rapport geeft een goed beeld van de bouwkundige staat van het huis, maar sluit uiteraard niet uit dat er (meer) verborgen gebreken zijn. Je kunt de kosten voor de bouwtechnische keuring aftrekken van de belasting als deze samenhangen met het afsluiten van de hypotheek voor de aankoop of verbouwing van je woning.

Wil je graag meer informatie over een voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden zoals onder voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.