sluiten
Home Actueel
Minder hypotheek door je telefoonabonnement
Nieuws

Minder hypotheek door je telefoonabonnement

Het afsluiten van een telefoonabonnement kan van invloed zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Abonnementen waarin de toestelprijs is inbegrepen, worden namelijk vanaf 1 mei 2017 als lening bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR zorgt er voor dat je minder hypotheek kunt krijgen.

Hypotheek Visie

vrijdag 21 juli 2023

telefoonabonnement bkr hypotheek

  Telefoonabonnement met telefoon

  Het lijkt heel aantrekkelijk. Een telefoonabonnement waarbij de telefoon ‘gratis’ is inbegrepen. Maar heeft de telefoon een waarde van € 250 of meer, dan zijn telecomaanbieders verplicht dit te registreren bij het BKR. Een deel van het abonnementsgeld is namelijk voor afbetaling van je telefoon. Het wordt gezien als een lening. Je krijgt daarom bij het BKR een positieve registratie. Hierdoor kun je minder lenen. Zorg ervoor dat je altijd op tijd je abonnement betaalt. Doe je dit niet, en loop je 2 maanden achter met betalen, dan krijg je een negatieve registratie. De kans op het krijgen van een hypotheek wordt dan kleiner.

  Wat betekent dit?

  Het verschil in wat je maximaal kunt lenen met of zonder abonnement kan groot zijn. Stel jullie verdienen gezamenlijk € 65.000. Normaal gesproken kun je bij een rente van 2,3% voor 10 jaar vast € 302.645 lenen. Heb je allebei een telefoonabonnement van € 20 waar het toestel bij inbegrepen zit, dan kun je een maximale hypotheek krijgen van € 292.250. Een verschil van ruim € 10.000. Hebben je kinderen een mobiel abonnement dat op jouw naam staat? Dan wordt dit ook meegenomen bij de berekening van de maximale hypotheek.

  Geen registratie bij BKR

  Niet alle telefoonabonnementen worden bij het BKR geregistreerd. Het gaat om abonnementen waarbij het toestel inbegrepen is. Dan leen je de telefoon als het ware. Als je de telefoon direct betaalt of je los een mobiel of sim-only abonnement koopt, wordt dit niet gemeld. Dit geldt eveneens als je de kosten boven de € 250 meteen bij de telefoonaanbieder voldoet.

  Financiële mogelijkheden

  Een nieuw telefoonabonnement afsluiten om het nieuwste model smartphone te hebben, is natuurlijk heel verleidelijk. Maar heb je plannen om een huis te kopen? Denk hier dan nog eens goed over na. Het kan zomaar betekenen dat je het huis waar je verliefd op bent geworden, niet kunt kopen. Wil je meer weten over je financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws Private leasecontract van invloed op je maximale hypotheek Blog Geld lenen bij een familielid voor een hypotheek?
  Meer actueel