sluiten
Home Actueel
Private leasecontract van invloed op je maximale hypotheek
Nieuws

Private leasecontract van invloed op je maximale hypotheek

Je wilt een nieuwe auto. Je kunt je (spaar) geld gebruiken of een lening afsluiten om een auto te kopen. Of je kunt een auto leasen. Private lease lijkt aantrekkelijk. Totdat je een huis wilt kopen. Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En daardoor heeft een private leasecontract net als een lening invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Hypotheek Visie

dinsdag 4 april 2017

Wat is private lease?

Private lease wordt gezien als een lening met een maandelijkse betalingsverplichting. Daarom wordt het leasecontract geregistreerd bij het BKR. De totale lease-som bestaat uit twee componenten: een financiële- en een service component (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Bij het BKR wordt alleen het financiële component geregistreerd. Dit is 65% van het totale leasebedrag.

Private lease en de invloed op je hypotheek

Een private leasecontract heeft gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Wil je een huis kopen of je hypotheek oversluiten dan wordt er rekening gehouden met de betalingsverplichting. Je kunt hierdoor minder lenen. Het bedrag dat je maandelijks betaalt om de auto te kunnen rijden kun je volgens de geldverstrekker namelijk niet gebruiken voor je woonlasten.

Voorbeeld

Het verschil wat je kunt lenen met en zonder een private leasecontract is groot. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld:

Met een inkomen van € 35.000 per jaar kun je € 158.118 lenen bij een rente van 1,8% voor 10 jaar vast. Stel je hebt een leasecontract voor een auto afgesloten voor € 300 per maand met een looptijd van 36 maanden. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal € 10.800. Van dit bedrag wordt 65%, ofwel € 7.020 geregistreerd bij het BKR. Bij het berekenen van de maximale hypotheek houdt de geldverstrekker rekening gehouden met deze verplichting per maand. Je kunt door het private leasecontract nog maar een maximale hypotheek krijgen van € 119.085.

Een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand lijkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar heb je plannen om een huis te kopen? Of wil je je hypotheek oversluiten? Denk dan nog eens goed na voordat je een private leasecontract afsluit. Het huis van je dromen kan zo maar ineens niet meer mogelijk zijn.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel