sluiten
Home Actueel
Geld lenen bij een familielid voor een hypotheek?
Blog

Geld lenen bij een familielid voor een hypotheek?

Voor het verkrijgen van een hypotheek ga je naar de bank. Óf je vraagt een familielid om hulp. Onlangs regelden we een hypotheek voor een starter. Sinds drie jaar heeft zij een leuke baan. Tijd voor de volgende stap: een eigen koopwoning. De starter hoefde niet bij een geldverstrekker aan te kloppen, want haar vader kon haar financieel bijstaan (familiehypotheek). Dit was gunstig voor beide partijen.

Laatst gewijzigd

woensdag 9 oktober 2019

De familiehypotheek

Onder een familiehypotheek verstaan we een lening die bij een familielid wordt afgesloten. Je leent in dit geval geen geld bij een bank, maar bij een vader, grootouder of tante. Dit hoeft niet om het gehele aankoopbedrag van de woning te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte bij de bank en een gedeelte bij een familielid af te sluiten. Een familiehypotheek is gunstig voor jou als koper van de woning. Je kunt meer lenen. En als je er wel voor kiest een deel bij een bank te lenen, dan betaal je vaak geen risico-opslag. Dit resulteert in een lagere hypotheekrente. Ook voor degene die jou het geld leent is de familiehypotheek een interessante optie. De hypotheekrente ligt namelijk hoger dan de spaarrente. Het levert diegene dus meer op het geld uit te lenen dan het op een spaarrekening te zetten.

De afspraken op papier

Net als bij een hypotheek bij de bank, mag je de rente van een familiehypotheek ook aftrekken van de belasting. Mits je een marktconforme rente betaalt, je de lening in dertig jaar aflost en je de voorwaarden van de familiehypotheek op papier hebt gezet bij een notaris. Bij een familiehypotheek ben je verplicht rente en aflossing te betalen. Dit mag niet op basis van kwijtschelding.

Behoort een familiehypotheek tot jouw opties? Een hypotheekadviseur is jouw financiële rechterhand. Bekijk samen de financiële mogelijkheden, voorwaarden en verplichtingen. Maak een afspraak.

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel