sluiten
Home Actueel
Prinsjesdag: de plannen voor 2020
Nieuws

Prinsjesdag: de plannen voor 2020

Het kabinet wil de woningmarkt een extra impuls geven. Dat is gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Welke wijzigingen op het gebied van de woning en inkomen staan er in 2020 dan op de planning? Hypotheek Visie heeft de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Hypotheek Visie

zondag 8 september 2019

Let op: Dit is een oud nieuwsbericht uit 2019. Hier vind je de Prinsjesdagplannen voor 2021, 2022 en 2023.

Woningmarkt

Extra impuls van € 2 miljard voor de woningmarkt

Het kabinet trekt € 2 miljard uit om betaalbare woningen voor starters en middeninkomens te realiseren. De maatregelen hebben betrekking op huurwoningen en nieuwbouwprojecten. Om het starters makkelijker te maken om een huis te kopen, zijn er plannen om starters géén overdrachtsbelasting te laten betalen bij de aankoop van een woning. Nu betaal je 2% van de koopprijs extra aan overdrachtsbelasting. Vastgoedbeleggers zouden juist een hogere belasting moeten betalen. De komende tijd wordt effectiviteit en uitvoerbaarheid van dit plan onderzocht.

Hypotheekrente verder afgebouwd

In 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verder afgebouwd als het inkomen meer is dan bruto €68.507 per jaar. Je kunt de hypotheekrente voor je eigen woning in 2020 dan nog tegen maximaal 46% aftrekken. Dit kan voor de hogere inkomens minder belastingvoordeel opleveren. In de voorlopige aanslag die je voor 2020 krijgt, is hiermee al rekening gehouden.

Eigenwoningforfait omlaag

In 2020 wordt de fiscale bijtelling voor een eigen woning, het zogenaamde eigen woningforfait, met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.080.000 verlaagd naar 0,60% (was 0,65%). Als het eigenwoningforfait daalt, wordt de aftrek eigen woning hoger; dit kan leiden tot een hogere belastingteruggave.

Wet Hillen geleidelijk afgeschaft

Heb je geen of een kleine hypotheekschuld? Oftewel: is je eigenwoningforfait hoger dan je aftrekbare kosten zoals de hypotheekrenteaftrek? Dan heb je volgens de Wet Hillen recht op een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Vanaf 2019 wordt deze aftrekpost afgebouwd; in 2020 is deze dus weer lager. Hierdoor wordt het belastingvoordeel van een hypotheek dus ook steeds lager.

WOZ-waarde stijgt

De WOZ-waarde, die wordt vastgesteld door gemeenten, stijgt waarschijnlijk met 8 - 10%. Een hogere waarde van de woning leidt tot een hoger eigenwoningforfait en dat leidt vervolgens tot een hogere belastingafdracht. Veel andere gemeentelijke belasting kunnen daardoor ook gaan stijgen.

Woningfinanciering

Tweeverdieners kunnen meer lenen

In 2020 kunnen tweeverdieners meer hypotheek krijgen. Ga je samen met je partner een huis kopen? En hebben jullie allebei inkomen? Dan wordt voor de berekening van de maximale hypotheek 80% van het laagste inkomen opgeteld bij het hoogste inkomen. In 2019 is dit 70%.

Hogere NHG-grens, maar beperkingen bij oversluiten en meefinancieren kosten

Dit jaar kun je bij een NHG-hypotheek de kosten koper tot 6% meefinancieren als de taxatiewaarde van de woning hoger is dan de koopsom. Per 1 januari 2020 wil NHG deze mogelijkheid laten vervallen. Oversluiten van een bestaande hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG kan volgend jaar alleen nog maar als de taxatiewaarde van de woning niet hoger is dan de kostengrens. Op dit moment kun je oversluiten als de huidige hypotheek onder de NHG-grens ligt, ongeacht de waarde van de woning. De kostengrens zal tenminste € 305.000 bedragen. Alle wijzigingen zijn onder voorbehoud van goedkeuring door de minister.

Inkomen

Inkomstenbelasting

Over je inkomen betaal je belasting. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen val je in een zogenoemde belastingschijf. Elke schijf is gekoppeld aan een belastingtarief. Hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. Vanaf 1 januari 2020 worden de belastingtarieven verlaagd. Oftewel je gaat minder belasting betalen.Bij een inkomen tot € 68.507 betaal je vanaf 1 januari 2020 37,35%. In 2021 wordt dit nog verder verlaagd naar 37,10%. Bij een inkomen hoger dan € 68.507 wordt het belastingtarief per 1 januari 2020 verlaagd naar 49,50%. Indien je AOW ontvangt, gelden andere belastingtarieven.

Heffingskortingen: algemene heffingskorting en arbeidskorting wordt extra verhoogd

Vooral middeninkomens profiteren van de nieuwe belastingtarieven. Om ook lagere inkomens te laten profiteren, wordt de algemene heffingskorting in 2020 en 2021 extra verhoogd met in totaal € 80,-. De arbeidskorting wordt eveneens extra verhoogd met in totaal € 285,- verdeeld over drie jaar. Met deze maatregelen wil het kabinet stimuleren dat meer mensen gaan werken en/of dat mensen meer uren gaan werken. Met name inkomens tussen de € 20.000,- en de € 35.000,- profiteren van de extra verhoging van de arbeidskorting.

Belasting spaargeld

Al vóór Prinsjesdag heeft de staatssecretaris van Financiën bekendgemaakt dat er vóór de zomer van 2020 een wetsvoorstel komt om de heffing over inkomen uit sparen en beleggen aan te passen.

Zorgverzekering: premie en zorgtoeslag stijgt

De verwachting is dat de basispremie voor de zorgverzekering in 2020 stijgt met ongeveer € 3 per maand tot ongeveer € 118,50. De overheid heeft besloten dat de maximale korting die zorgverzekeraars mogen aanbieden op de basisverzekering wordt verlaagd van 10% naar 5%. Het eigen risico blijft volgend jaar gelijk, namelijk € 385,-. De zorgtoeslag stijgt meer dan de zorgpremie om de koopkracht van vooral de lagere inkomens te verbeteren. Voor alleenstaanden stijgt de toeslag met € 67, voor meerpersoonshuishoudens met € 95.

De aangekondigde maatregelen zijn nog niet definitief. Uiteraard houdt Hypotheek Visie je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel