sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: stijging huizenprijzen, daling hypotheekaanvragen
Nieuws

Marktontwikkelingen: stijging huizenprijzen, daling hypotheekaanvragen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in mei nóg sneller gestegen dan in de maanden daarvoor, blijkt uit onderzoek van het CBS en het kadaster. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt dat het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen in het tweede kwartaal ook is gedaald.

Hypotheek Visie

dinsdag 6 juli 2021

Stijging huizenprijzen

In mei van dit jaar waren bestaande koopwoningen 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na april 2001.Ook blijkt uit recente nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat dat de huizenprijzen in Nederland sneller stegen dan het Europese gemiddelde.In het eerste kwartaal van 2021 werden 66 627 bestaande koopwoningen en 6 794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een stijging van respectievelijk 29,2 procent en 4,2 procent.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) geeft aan dat de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in het tweede kwartaal van 2021 steeg naar € 410.000. Dit is een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 van bijna 20%.

Daling hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het tweede kwartaal verder gedaald. HDN geeft aan dat dit onder andere komt door de krapte op de woningmarkt en dan met name in het goedkopere segment. De meeste hypotheekaanvragen werden gedaan door huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten door de lage hypotheekrente of die een verbouwing willen financieren.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel