sluiten
Home Actueel
Woningmarkt voor starters dit najaar iets rooskleuriger
Nieuws

Woningmarkt voor starters dit najaar iets rooskleuriger

Starters op de woningmarkt komen er vanaf het najaar weer iets makkelijker tussen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Dankzij de daling van de huizenprijzen en de loonstijging krijgen starters meer ruimte. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

donderdag 4 mei 2023

starters woningmarkt

  Positie van starters verbetert naar verwachting

  Een betaalbare woning vinden was voor starters de afgelopen tijd als zoeken naar een speld in een hooiberg. Er was nauwelijks op te bieden tegen beleggers en doorstromers met meer financiële ruimte. Eind dit jaar lijkt daar voorzichtig verandering in te komen. De huizenprijzen dalen, waardoor huizen betaalbaarder worden voor jonge kopers. DNB verwacht dat de betaalbaarheid stijgt met 4% ten opzichte van twee jaar geleden.  

  Daarnaast is het gemiddelde inkomen met 30% toegenomen, waardoor huishoudens meer te besteden hebben aan een woning. De combinatie van deze factoren verbetert de positie van starters licht later dit jaar, ondanks de stijgende hypotheekrente.

  Starters moeten alle zeilen bijzetten ondanks hoopvolle vooruitzichten

  Als de loonstijgingen en prijsdalingen doorzetten zoals men verwacht, ziet het er voor starters iets rooskleuriger uit. Dat neemt niet weg dat starters met een beginnend inkomen nog steeds alle zeilen bij moeten zetten om een woning te kopen. Het gemiddelde bruto-inkomen van een starter was in 2022 zo’n €67.500. Dit inkomen is genoeg voor een hypotheek van maximaal €312.000. Een bedrag dat veel lager ligt dan de gemiddelde verkoopprijs – in 2022 was dit €432.000 – van een woning. 

  Moeilijk, maar niet onmogelijk

  We bekijken het graag van de positieve kant: het wordt iets makkelijker voor starters om voet aan de grond te krijgen. Dat vergroot de kans op het vinden van een droomwoning. Een hypotheekadviseur helpt starters graag gedurende het hypotheekproces. Er komt best veel op je af. Meer informatie over jouw hypotheekmogelijkheden als starter? Maak een afspraak.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  starters woningmarkt moeilijk Blog Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken! Blog Wat heb ik als starter aan de Hypotheekbelofte?
  Meer actueel