sluiten
Home Actueel
Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken!
Blog

Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken!

Als starter heb je vaak minder financiële middelen. Dat maakt het voor velen lastiger om een huis op de kop te tikken. Maar lastig betekent niet onmogelijk. Er zijn manieren om je kansen op de woningmarkt te vergoten. Woningmarkt moeilijk voor starters? Hypotheek Visie maakt het een stukje makkelijker met deze starterstips:

Laatst gewijzigd

vrijdag 7 april 2023

starters woningmarkt moeilijk

Financiële situatie uitgangspunt voor hypotheek

De huizenprijzen dalen, maar de hypotheekrente stijgt. Dat maakt dat huizenkopers over het algemeen minder kunnen lenen. Spaargeld geeft je een voorsprong. Ook als je nog niet direct een huis wilt kopen, maar het wel in je toekomstplaatje zit, doe je er verstandig aan alvast wat geld opzij te zetten. Jouw financiële situatie is het uitgangspunt voor het verkrijgen van een hypotheek en daarmee je droomhuis. Een hypotheekadviseur kan je ook in de periode vóór de huizenjacht adviseren over de stappen die je nu al kunt zetten. 

Manieren om meer te kunnen lenen als starter

Als blijkt dat je niet genoeg kunt lenen om een woning te kopen, betekent dat niet het einde van je zoektocht. Er zijn manieren om je financiën op te rekken, namelijk:

-       Een schenking voor de eigen woning
Dit jaar kunnen starters nog gebruikmaken van de belastingvrije schenking. Ouders of grootouders mogen (klein)kinderen tot €27.231 schenken zonder dat daar belasting over betaald moet worden. 

-       De starterslening
Een lening speciaal voor de aankoop van een eerste huis. De starterslening is naast de hypotheek af te sluiten om een hypotheek te kunnen afsluiten.

-       Financiële ondersteuning van familie
Is het risico voor de bank te groot om jou de hypotheek te verstrekken die je nodig hebt? Dan kun je familieleden om hulp vragen. Je sluit dan een hypotheek af bij een familielid in plaats van bij een hypotheekverstrekker. 

 

Sterk in je schoenen op de huizenmarkt

Een gezonde financiële situatie is de basis voor je hypotheek. Naast de lasten van een hypotheek wil je ook nog voldoende middelen hebben voor andere belangrijke zaken in het leven. Past je maximale hypotheek bij de prijs van je droomhuis? Fantastisch! Nog een aantal tips om je positie op de markt te versterken:

-       Neem een aankoopmakelaar in de arm
Een aankoopmakelaar weet waar je op moet letten bij de aankoop van een huis. Heel fijn als je nieuw bent op de woningmarkt!

-       Zekerheid met de Hypotheekbelofte
De Hypotheekbelofte geeft weer wat je kunt lenen voordat je de woningmarkt op gaat. Dit geeft je een sterke onderhandelingspositie, want je hebt bewijs dat je het bedrag voor de woning daadwerkelijk kunt lenen.

“Als starter maak je nog meer kans als je gebruikmaakt van een financiële onderbouwing bij je bod. Zoals bijvoorbeeld de Hypotheekbelofte”- Dylan Dresens, CEO van Hypotheek Visie.

Hypotheek Visie: het glas halfvol

Woningmarkt moeilijk voor starters? Wij zien het glas graag halfvol. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur en ontdek jouw mogelijkheden als starter.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel