sluiten
Home
Overwaarde op je huis

Overwaarde op je huis

Er is sprake van overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die je er op hebt. Die overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken: bij de aankoop van een andere woning, de verbouwing van je huis, maar ook als extraatje.

Overwaarde en de bijleenregeling

Indien je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, je de overwaarde oftewel de verkoopwinst gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen. Je mag de rente vervolgens aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van de oude woning(en).

Rekenvoorbeeld:
De overwaarde is na verkoop van je woning € 25.000. Je koopt een nieuwe woning van € 175.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 150.000 (€ 175.000 – € 25.000). Leen je meer dan € 150.000 dan mag je de rente boven dit bedrag niet aftrekken.

Overwaarde en gaan verbouwen

Met je overwaarde kun je ook een verbouwing financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrij maken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. De geldverstrekker toetst wel eerst of je de hypotheek kunt betalen. 

Overwaarde en een goedkoper huis kopen

Stel je verkoopt je oude huis en koopt een goedkoper ander huis. De overwaarde die je hebt naar aanleiding van de verkoop van je oude huis breng je in bij de koop van het nieuwe huis. Hierdoor kun je een lagere hypotheek nemen waardoor je maandlasten ook veel lager zijn. Is je nieuwe huis zoveel goedkoper dat je niet je hele overwaarde in kunt brengen? Dan blijft het restbedrag nog 3 jaar staan. Wanneer je binnen die 3 jaar nog een keer gaat verhuizen of verbouwen, dan moet je het restant van de overwaarde alsnog inbrengen.

Rekenvoorbeeld:
De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 175.000. Je koopt een nieuwe woning van € 150.000. Het restbedrag van € 25.000 blijft nog 3 jaar staan.

Overwaarde en gaan huren

Het kan zijn dan je besluit van een koopwoning naar een huurwoning te verhuizen. De overwaarde investeer je niet in een nieuwe koopwoning en is dus een fijn extraatje. Om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Dit bedrag kun je besteden zoals je zelf wilt. Over dit bedrag moet je afhankelijk van de hoogte wel ieder jaar belasting betalen.

Overwaarde en je hypotheek oversluiten

Wil je profiteren van de lage hypotheekrente? Dan kun je wellicht je hypotheek oversluiten. Doe je dit tijdens je rentevaste periode dan moet je een boete betalen.
Die boete kun je zelf betalen. Maar niet iedereen heeft zoveel geld lenen. Soms is het ook mogelijk om de boete mee te financieren in je hypotheek. Dit kan als je overwaarde hebt.
Een adviseur van Hypotheek Visie vertelt je er graag meer over.

Overwaarde als extraatje

Heb je overwaarde en koop je binnen 3 jaar geen nieuwe woning of kun je niet de hele overwaarde gebruiken omdat je een goedkopere woning koopt? Dan is de overwaarde een leuke extraatje dat je op je rekening krijgt. Om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Dit bedrag kun je besteden zoals je zelf wilt. Over dit bedrag moet je afhankelijk van de hoogte wel ieder jaar belasting betalen.

Wat als jij en je partner allebei overwaarde hebben?

Ga je samenwonen met je nieuwe partner en hadden jullie allebei een eigen huis? Dan kunnen jullie na verkoop van de woningen allebei een overwaarde overhouden. Kopen jullie samen de nieuwe woning, dan moeten jullie ook allebei de overwaarde inbrengen. Of je allebei het hele bedrag in moet brengen hangt af van de koopprijs van het nieuwe huis en de overwaarde die jullie hebben. Een adviseur kan dit precies voor jullie uitrekenen. 

Persoonlijk advies

Je hebt al overwaarde vanuit de verkoop van een vorig huis, je koopt niet meteen een nieuwe woning, je koopt een nieuwe woning voordat je de oude woning met overwaarde verkoopt, je hebt een fiscale partner of je bent uit elkaar. Oftewel, er zijn nog tal van situaties meer mogelijk rondom overwaarde op je huis. Een onafhankelijke adviseur kan precies bekijken wat in jouw situatie verstandig is rondom overwaarde. Wil je meer informatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.