sluiten
Home Hypotheek en rente
Je beleggingsverzekering en de waardeontwikkeling

Je beleggingsverzekering en de waardeontwikkeling

Een beleggingsverzekering is een financieel product om vermogen op te bouwen. De hoogte van de uitkering is gekoppeld aan beleggingen. Het is ook mogelijk om met de beleggingsverzekering overlijdensrisico af te dekken. Voor de beleggingsverzekering betaal je een premie. Meestal betaal je een periodieke premie (bijvoorbeeld per maand). Maar je kunt ook een bedrag in één keer storten (koopsom). Deze premie wordt gebruikt voor de dekking van het overlijdensrisico en voor kosten. Het bedrag dat overblijft wordt belegd in één of meer beleggingsfondsen. De waardeontwikkeling van de verzekering is dus afhankelijk van de prestatie van het beleggingsfonds.

Waardeontwikkeling

De waarde van je beleggingsverzekering is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Beleggingsresultaten vallen soms mee, maar soms ook tegen. Als het beleggingsresultaat tegenvalt, loop je het risico dat je niet voldoende kapitaal opbouwt om bijvoorbeeld je hypotheek af te lossen of je pensioen aan te vullen. Kortom, je kunt in de toekomst zitten met een restant hypotheekschuld of te laag pensioen.

Een belangrijk voordeel van beleggingsverzekeringen is dat zij flexibel zijn. Het is mogelijk om tussentijdse wijzigingen aan te brengen. Deze mogelijkheden worden niet altijd benut. Misschien kan het rendement van de verzekering verbeterd worden door de verzekering aan te passen.

Bij beleggen geldt:

  • Hoe hoger het rendement dat je wilt halen, hoe hoger het risico

  • Laat je beleggingen niet alleen afhangen van het risico dat je wilt lopen, maar ook van het risico dat je kunt lopen

In de onderstaande grafieken zie je in de gele lijn de verwachte groei. De blauwe wolk van lijnen toont de waardeontwikkeling op basis van mogelijke scenario’s. Deze scenario’s zijn afgeleid van beleggingsrendementen over de laatste 30 jaar. In de eerste grafiek zie je de mogelijke waardeontwikkeling bij aandelenbelegging. In de tweede grafiek is de waardeontwikkeling van een spaarrekening te zien.

Afbeelding 1: belegging in aandelen

belegging in aandelenAfbeelding 2 Spaarrekening

spaarrekening

Meer informatie

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

Afspraak maken