sluiten
Home Woonsituaties Ander huis kopen
Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst een ander huis kopen of eerst je eigen huis verkopen?

Je huidige huis past niet meer bij je. Verbouwen is geen optie. Er zit niets anders op dan te verhuizen. Ga je dan eerst op zoek naar een ander huis of wacht je dat je huidige woning is verkocht?

header-eerst-kopen-of-verkopen

Redenen om eerst een ander huis te kopen

  • Als je je droomhuis hebt gevonden en je wilt voorkomen dat iemand anders het koopt.

  • Als je verwacht dat je huidige woning snel wordt verkocht.

  • Als je genoeg financiële ruimte hebt om dubbele woonlasten te betalen of een lager bod van je huis te accepteren.

Laat je niet alleen leiden door de kriebels in de buik. Doe niet halsoverkop een bod.

Ga eerst na wat je kunt lenen en of je eventuele dubbele woonlasten kunt betalen. Misschien verdien je genoeg of heb je spaargeld achter de hand waarmee je de dubbele woonlasten een tijdje kunt betalen.

Redenen om eerst je huis te verkopen

  • Als je verwacht dat je huidige huis lang te koop staat.

  • Als je precies wilt weten wat de opbrengst is. Zo weet je ook wat je budget is om een andere woning te kopen.

  • Als je geen dubbele woonlasten wilt.

  • Als je de overwaarde van je huis nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning

Als je je huis eerst verkoopt, houd er dan rekening mee dat de nieuwe bewoners misschien graag snel in je huis willen wonen. 

Je moet dan zelf snel op zoek naar een nieuwe droomwoning. Maar kun je die snel vinden? Is er een tussenoplossing? Is huren mogelijk? Wil je dat überhaupt wel, want dat betekent niet één keer, maar twee keer verhuizen. Eerst naar je (tijdelijke) huurwoning en daarna naar je nieuwe huis.

Overbruggingshypotheek

De verwachting is dat je geld overhoudt aan de verkoop van je huidige huis. Er zit dan een overwaarde op je huis. Dit bedrag wil je graag in de nieuwe woning steken. Maar dat bedrag komt pas vrij als je huis verkocht is. Wat nu? Hier is een oplossing voor. Je kunt tijdelijk een overbruggingshypotheek afsluiten. Je leent dan naast je hypotheek een extra bedrag dat even hoog is als de verwachte overwaarde. Als je oude huis is verkocht, komt de overwaarde vrij en los je de overbruggingshypotheek weer af. Het tijdelijk hebben van twee huizen kost extra geld. Je hebt dubbele woonlasten. Daarnaast betaal je voor de overbruggingshypotheek rente. Zoek goed uit of je deze kosten kunt betalen. En hoe lang.