sluiten
Home Hypotheek en rente
Overbruggingshypotheek

Overbruggingshypotheek

Je hebt een andere huis gekocht. Maar je huidige woning is nog niet verkocht. Om de overwaarde alvast te benutten, kun je een overbruggingshypotheek afsluiten.

Tijdelijke hypotheek

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek. Je leent een bedrag dat gelijk is aan de te verwachte overwaarde. Na verkoop van je oude woning, los je de overbruggingshypotheek weer af. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Wanneer je al een nieuwe koper voor je woning hebt, dan is het bedrag van de overwaarde bekend. Je kunt dan meer overbruggen dan wanneer je huis nog te koop staat. Omdat je tijdelijk twee hypotheken hebt, is het belangrijk dat je de maandlasten kunt betalen. Daarom vraagt de geldverstrekker vaak om aan te tonen dat je voldoende inkomen of een buffer (bijvoorbeeld spaargeld) hebt om de dubbele lasten te kunnen betalen.

Voorbeeld
Je hebt een nieuw huis gekocht voor € 350.000. Je huidige woning is verkocht voor € 250.000. De hypotheek op deze woning is € 175.000. Je overwaarde is dus € 75.000. Je nieuwe hypotheek wordt dan € 275.000 (koopsom € 350.000 – overwaarde € 75.000).

Omdat je in je nieuwe woning eerst nog wilt verbouwen, blijf je nog even in je oude huis wonen. Je hebt dan tijdelijk twee huizen en twee hypotheken: €175.000 op de oude woning en € 275.000 op de nieuwe woning.

Aangezien de overwaarde pas vrijkomt bij verkoop van de oude huis sluit je ook een overbruggingshypotheek van € 75.000.

Twee maanden later verkoopt je je oude woning. Je ontvangt de afgesproken verkoopprijs van € 250.000. Met dit bedrag los je de hypothecaire lening op je huis en de overbruggingshypotheek af.

Hypotheekadvies bij overbruggingshypotheek

Het tijdelijk aanhouden van twee woningen kost extra geld. Je betaalt tijdelijk hypotheekrente voor twee hypotheken en eventueel voor een overbruggingshypotheek. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk in het aankoopproces in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Die kan duidelijk in kaart brengen wat de financiële gevolgen en mogelijke oplossingen zijn als je een nieuw huis koopt voordat je je huidige woning hebt verkocht.