sluiten
Home Actueel
57 jaar? Bereid je nu alvast voor op de toekomst!
Blog

57 jaar? Bereid je nu alvast voor op de toekomst!

67 jaar is voor veel mensen de leeftijd waarop hun AOW ingaat. En hoewel niet iedereen op deze leeftijd met betaalde arbeid stopt, verandert er toch veel rondom deze leeftijd. Lees snel verder om te weten wat je het beste al ruim voor je pensioendatum geregeld kan hebben.  

Wil jij weten wat op dit moment de leeftijd is waarop jouw AOW ingaat? Klik dan hier.

Laatst gewijzigd

donderdag 30 mei 2024

hypotheek pensioenleeftijd

  Een huis kopen  

  Banken zullen al 10 jaar voor jouw pensioenleeftijd rekening houden met jouw inkomen na pensionering als het gaat om de vraag welk bedrag zij aan jou voor een hypothecaire geldlening mogen verstrekken. Ben je bijvoorbeeld 58 en wil je een huis kopen? Hou er dan rekening mee dat geldverstrekkers moeten kijken naar jouw inkomen op het moment dat je met pensioen gaat. Zij kijken dan naar jouw huidige inkomen tot aan jouw pensioen, maar ook naar het inkomen vanaf jouw pensioen. Is dat inkomen lager dan jouw huidige inkomen? Dan kan dat betekenen dat zij jou een lager bedrag mogen lenen dan op basis van alleen jouw inkomen uit arbeid zou zijn toegestaan.  

  Vanaf 10 jaar voor jouw AOW-leeftijd moeten geldverstrekkers bij het bepalen van het maximale bedrag uitgaan van het inkomen dat je na pensionering ontvangt. Dat is dus het inkomen uit AOW, en mogelijk de pensioenuitkering vanuit jouw (oude) werkgever(s).

  Geldverstrekkers kijken bij het bepalen van de maximale hypotheek naar het bruto-inkomen. Omdat het bruto-inkomen van je pensioen vaak lager is dan het bruto-inkomen uit arbeid is de kans groot dat de maximale hypotheek, die je binnen deze periode van 10 jaar kunt afsluiten, ook lager gaat uitvallen. Het is dus zinvol om ruim voor ingang van deze 10 jaar voor pensioendatum jouw hypotheek voor na jouw pensioendatum goed geregeld te hebben.  

  Onze ervaren hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie informeren je graag over de mogelijkheden die het beste aansluiten op jouw wensen en plannen voor de toekomst. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.  

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Waar moet je verder op letten?  

  Niet alleen de financiële afwegingen voor geldverstrekkers veranderen wanneer je met pensioen gaat. Er verandert nog veel meer! Naast AOW en mogelijke pensioen- en lijfrente uitkeringen krijg je misschien ook te maken met minder of geen hypotheekrenteaftrek. Voor veel mensen in de pensioenleeftijd geldt namelijk dat zij al een groot gedeelte van, of hun volledige hypotheek al hebben afgelost. Wel is het zo dat de hypotheeklasten hierdoor door de jaren heen flink zijn verlaagd, wat ook automatisch zorgt voor lagere maandlasten.  

  Andere woonlasten zullen waarschijnlijk niet zakken naarmate je richting de pensioenleeftijd gaat. Uitgaven voor bijvoorbeeld onderhoudskosten blijven over het algemeen altijd even hoog. Wanneer jouw inkomen na pensionering lager is dan tijdens jouw arbeidzame leven zullen deze (vaste) lasten nog steeds betaald moeten worden. Daarnaast kan de wens ontstaan om de woning aan te passen zodat deze “toekomstproof” wordt, zodat je er bijvoorbeeld ook kan blijven wonen als je slecht ter been wordt.  

  Meer weten over de veranderingen waar je beter nu alvast op kunt letten? Onze professionele hypotheekadviseurs helpen je graag verder in een vrijblijvend gesprek.  

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws Pensioen opbouwen als ZZP’er Blog Met pensioen gaan en je inkomen. Hoe zit dat? Nieuws Ondertekening convenant: Veel mogelijkheden wanneer er naar de ouderen wordt geluisterd
  Meer actueel