sluiten
Home Actueel
Senioren op de woningmarkt
Blog

Senioren op de woningmarkt

Op dit moment behandel ik het dossier van een ouder echtpaar. Beiden zijn ze de 60 gepasseerd. Jaren geleden sloten zij een aflossingsvrije hypotheek af bij een bank met een relatief hoge rente in vergelijking met de huidige lage rentestand. Ze wilden de financiën eens goed onder de loep nemen. Ze besloten na ons advies de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Het voordeel: ze lossen nu wel af én hebben lagere maandlasten vanwege de huidige lage rente. Dit scheelt ze over de gehele looptijd veel geld. Je financiële situatie op latere leeftijd, waar moet je op letten?

Laatst gewijzigd

donderdag 31 januari 2019

Het pensioeninkomen

Het is goed om te weten dat als je 57 jaar of ouder bent, geldverstrekkers rekenen met je toekomstige pensioeninkomen. Een pensioeninkomen bestaat uit AOW én pensioen dat je hebt opgebouwd. Dit inkomen is vaak lager dan voorheen, waardoor je ook minder kunt lenen. Banken willen hiermee voorkomen dat je onverantwoord leent. Je moet namelijk opnieuw 30 jaar de lasten van een hypotheek kunnen dragen. Wel wordt er inmiddels soepeler gerekend bij geldverstrekkers doordat ook gekeken wordt naar de maandlasten. Hierdoor kun je vaak een hogere hypotheek krijgen op basis van hetzelfde pensioeninkomen. Daarnaast zijn er nu ook meer mogelijkheden door de huidige lage rentestand.

Verhuizen naar een kleinere woning

Het echtpaar uit het voorbeeld koos ervoor hun hypotheek over te sluiten. Er zijn ook veel senioren die graag kleiner willen gaan wonen. Of dichterbij de kleinkinderen of gelijkvloers. Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat oudere huizenbezitters meer dan gemiddeld bereid zijn om te verhuizen naar een nieuwe woonplaats, om vervolgens een kleinere woning te betrekken. Het is best interessant voor senioren om de huidige woning nu in de verkoop te zetten. Huizen worden namelijk op dit moment voor relatief hoge prijzen verkocht en gezien de lage rente zijn er nu goede mogelijkheden voor je toekomstige hypotheek.

Inzicht krijgen in uw financiële mogelijkheden? Een hypotheekadviseur informeert u over de mogelijkheden. Het eerste gesprek is gratis.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel