sluiten
Home Actueel
Anw-compensatie pensioenregeling ABP vervalt
Nieuws

Anw-compensatie pensioenregeling ABP vervalt

Heb je een pensioenregeling van ABP? Dan vindt er per 1 mei 2018 een belangrijke wijziging plaats. Vanaf die datum komt de Anw-compensatie te vervallen. Wanneer je overlijdt na 30 april 2018 dan komt je partner niet meer in aanmerking voor de Anw-compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor je partner. Het is verstandig om dit goed uit te zoeken.

Hypotheek Visie

donderdag 1 februari 2018

Wat is de Anw-compensatie?

Als je overlijdt dan kan je partner en/of kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dit is geregeld via de Algemene nabestaandewet (Anw). Ontvangt jouw partner nog geen AOW? En krijgt je partner geen of slechts gedeeltelijk een Anw-uitkering van de overheid? Dan vult het ABP in sommige situaties het nabestaandenpensioen aan. Dit heet de Anw-compensatie.

Anw-compensatie vervalt

De Anw-compensatie komt per 1 mei 2018 te vervallen. Als je na 30 april 2018 overlijdt dan heeft je partner geen recht meer op ANW-compensatie. Dit betekent dat het inkomen van je partner na jouw overlijden lager is dan mogelijk verwacht. Hoe groot het inkomensverlies is, is afhankelijk van hoe lang je al pensioen opbouwt bij ABP. Het kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand.

Uitzondering

Ben je voor 1 mei 2018 ongeneeslijk ziek en kun je je daardoor niet aanvullend verzekeren, dan geldt er een uitzondering. Je partner blijft dan ook na 1 mei 2018 in aanmerking komen voor Anw-compensatie.

Kun je je vanwege een andere uitzonderingssituatie voor 1 mei 2018 niet verzekeren bijvoorbeeld vanwege je leeftijd of arbeidsongeschiktheid én kom je niet in aanmerking voor een collectieve verzekering je werkgever? Dan kan voor je partner het recht op Anw-compensatie blijven bestaan.

Deze uitzonderingen gelden tot 1 mei 2023. Dit betekent dat je partner alleen Anw-compensatie krijgt als je voor 1 mei 2023 komt te overlijden.

Wat kun je doen om je inkomenssituatie te verbeteren?

Kom je na 1 mei 2018 niet meer in aanmerking voor Anw-compensatie? Dan is het verstandig om na te gaan of je zelf iets moet regelen voor je partner als aanvulling op het nabestaandenpensioen. Een overlijdensrisicoverzekering kan ervoor zorgen dat de inkomenssituatie voor je partner en/of kinderen na je overlijden op het gewenste niveau blijft. Een adviseur van Hypotheek Visie helpt je graag bij het in kaart brengen van de mogelijkheden. Maak een afspraak.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel