sluiten
Home Actueel
Aantrekking van de woningmarkt – kwartaal 3 geeft veel vertrouwen
Nieuws

Aantrekking van de woningmarkt – kwartaal 3 geeft veel vertrouwen

Nederlanders vroegen in het derde kwartaal van 2023 92.744 keer een lening aan om een huis mee te kopen. Vorig jaar zijn er rond dezelfde periode 102.918 aanvragen gedaan. Alhoewel dit een daling van ongeveer 9,9% is, kan er niet worden gesproken over een teleurstellend kwartaal. Uit de gegevens van het derde kwartaal blijkt namelijk dat de woningmarkt weer gaat aantrekken. Maar voor welke groepen woningkopers is de woningmarkt dit derde kwartaal precies aantrekkelijker geworden? De woningmarkt begint zich te herstellen. Maak een afspraak met een van onze professionele hypotheekadviseurs om te bespreken wat deze verandering voor jou kan betekenen.

Hypotheek Visie

donderdag 7 december 2023

  Meer beweging dan in afgelopen periode 

  Het derde kwartaal is meestal een periode waarin minder leningen voor huizen worden aangevraagd. Het aantal aanvragen in het derde kwartaal is de afgelopen jaren steeds gezakt met ongeveer 30%. Maar dit jaar lijkt het derde kwartaal minder rustig dan gebruikelijk is. De daling van slechts 9,9% valt in het niets in vergelijking met de dalingen die het derde kwartaal de afgelopen jaren ervaarde. Daarnaast is het aantal aanvragen min of meer hetzelfde gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Normaalgesproken is het aantal aanvragen in het derde kwartaal een stuk lager ten opzichte van het aantal aanvragen in het tweede kwartaal. De woningmarkt lijkt dus weer meer te gaan aantrekken, wat belangrijk is voor een goede doorstroming op de woningmarkt. Dit is van groot belang voor zowel kopers als verkopers. 

  Aantrekkelijke leningsmarkt 

  Het bedrag dat mensen lenen voor een huis is in het derde kwartaal over het algemeen gestegen. In het derde kwartaal van 2022 was het gemiddelde bedrag wat mensen leende ongeveer € 332.800. Dit jaar is dit bedrag gestegen naar € 337.793. Dit is een stijging van 1,5%. Een daling heeft wel plaatsgevonden bij de groep mensen die hun bestaande lening wil aanpassen. Het gemiddelde leenbedrag is bij deze groep gedaald met 3,8%. 

  Ten opzichte van het tweede kwartaal zijn het gemiddelde leenbedrag en de waarde van de huizen weer begonnen met stijgen. Dit was het geval bij mensen die een nieuw huis willen kopen en bij mensen die hun lening willen aanpassen. Daarnaast was te zien dat ook de prijzen van de woningen weer voorzichtig beginnen te stijgen. 

  Verschil tussen groepen woningkopers 

  De daling in aanvragen is dit jaar vooral merkbaar bij mensen die geen nieuw huis willen kopen, maar hun huidige lening willen aanpassen. Dit heeft te maken met de in het afgelopen jaar gestegen hypotheekrente. Dit soort aanvragen is in het derde kwartaal met ongeveer 24% gedaald. Wel zijn er in vergelijking met vorig jaar 23% méér aanvragen door starters gedaan dan in dezelfde periode in 2022. 

  Op het gebied van hypothecaire kredieten zijn twee belangrijke groepen consumenten te onderscheiden. Dit zijn de doorstromers (mensen die ooit al een hypotheek hebben afgesloten en er nu opnieuw een willen afsluiten voor een nieuwe woning) en de jonge starters (starters van onder de 35 jaar). De doorstromers hebben ten opzichte van 2022 41% meer leningsaanvragen voor een woning gedaan. Het aantal leningsaanvragen van jonge starters is ten opzichte van dezelfde periode in 2022 gestegen met 16%. 

  De aantrekking van de woningmarkt biedt verschillende mogelijkheden voor verschillende groepen woningzoekers. Wil je weten wat de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt kunnen betekenen voor de groep woningzoekers waar jij onder valt? Overleg dan zo snel mogelijk met een ervaren hypotheekadviseur bij jou in de buurt.  

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Meer actueel