sluiten
Home Actueel
Een eerste huis kopen doe je zo!
Blog

Een eerste huis kopen doe je zo!

Heb je besloten dat 2020 hét jaar wordt waarin je een eerste eigen woning gaat kopen? Dat is een mooi vooruitzicht. Maar ook spannend. Bij het kopen van een woning komen allerlei zaken kijken. Ik vertel je in het kort de stappen die je doorloopt als je een woning koopt.

Laatst gewijzigd

zondag 1 december 2019

Je woonwensen

Een eerste huis kopen is een grote investering, dus is het fijn te weten wat je zoekt in een woning. Zie het als een partner, een huis moet ook aan een aantal eigenschappen voldoen voordat je denkt: ‘ja, dit is hét!’.

Maximale hypotheek

Of je woonwensen realistisch zijn, ontdek je als je je maximale hypotheek gaat berekenen. Dit kan met deze rekentool. Maar ik raad het ook aan om in deze fase alvast eens met een hypotheekadviseur te gaan praten. Een financieel adviseur neemt alle zaken mee in zijn advies.

De zoektocht

En dan is het zover: de zoektocht. De woningen die je aandacht trekken, ga je bezichtigen. Als je over de drempel stapt, krijg je vaak al een gevoel bij een huis. Maar laat je emoties niet de overhand nemen. Neem een extra paar ogen mee – zoals een eigen makelaar – zodat je meer ziet dan alleen.

Bieden

Een spannend moment, je hebt een huis gevonden waar je een bod op wilt doen. Samen met een aankoopmakelaar, of zelf, bepaal je het eerste bod. Belangrijk is dat je onderzoek doet naar de markt voordat je een bod uitbrengt. En dan: onderhandelen maar!

Een handtekening zetten

Zijn jij en de verkoper tot overeenstemming gekomen over de verkoopprijs, dan is het tijd voor de volgende stap: het voorlopig koopcontract tekenen. Als je dit hebt getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In het koopcontract kun je ontbindende voorwaarden laten opnemen, iets wat ik adviseer. Zoals een financieringsvoorbehoud.

De hypotheek regelen

Voor het kopen van een huis heb je – tenzij je veel eigen vermogen hebt – een hypotheek nodig. Een hypotheekadviseur vergelijkt alle geldverstrekkers, rentes en voorwaarden om jou de best passende hypotheek te bieden. In samenwerking met een adviseur regel je dat alle stukken bij de geldverstrekker komen. Hij of zij attendeert je ook op de te regelen verzekeringen vóór de overdacht.

Naar de notaris

Hoera! De overdracht van de woning vindt plaats bij een notaris. Hier passeert de hypotheekakte. Je bent eigenaar van een eigen plek.

Sta je op het punt een koopwoning aan te schaffen? De hypotheekadviseurs van de Hypotheek Visie vestigingen zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Succes!

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel